USA

(18)

I USA producerer man vin i alle 50 delstater, ja, endog i Alaska. Men hele 90% af vinproduktionen foregår i delstaten Californien. Herefter kommer Oregon og Washington State.

Vin fra USA. Af Californiens fem vinregioner står Central Valley for hele 70% af vinvolumen og North Coast, med sine underregioner Napa Valley og Sonoma, for nogle af de mest kvalitative vine man kan finde i landet. USA's første kendte vin, i delstaten Californien, blev lavet af franske huguenotter i år 1562. Dernæst var Virginia i 1619 den første delstat, som forsøgte sig med vinfremstilling, og Pennsylvania kom først med et kommercielt vinanlæg i 1793. Dem, der påtog sig lederrollen for vinen på østkysten, var New York State. Allerede ved Verdensudstillingen i Paris i 1889 fik Europa øjnene op for USA som vinland, da de vandt hele 35 guld-, sølv- og bronzemedaljer i den store vinkonkurrence. I 1976 kom det rigtige gennembrud ved den store Paris-prøvesmagning, hvor to vine fra netop USA slog alle andre vine i konkurrencen. Den ene vin var lavet på druen Chardonnay og den anden var en blandingsvin lavet på Cabernet Sauvignon og Merlot. Selv om franskmændene havde svært ved at acceptere det, så betød det, at USA havnede på vinkortet og konkurrencen om den bedste vin i verden blev forstærket mellem Frankrig og Den nye Verdens vine, især de amerikanske vine. I begyndelsen af 1980erne indførte man i USA et system til en kontrolleret oprindelsesbetegnelse, en så kaldt AVA (American Viticultural Area), hvilket indebar en striks kontrol med minimumsindholdet af druer fra et angivet område. Dette er dog ingen kvalitetsforsikring. I USA opdeles oprindelsesbetegnelsen i fire niveauer:

  • State - hvis en stat står angivet, skal 100% af druerne komme fra denne stat
  • County - angives et County, skal 75% af druerne komme fra det angivne County
  • AVA - angives et AVA som oprindelse, skal 85% af druerne komme fra det angivne AVA
  • Singel Vineyard - angives en specifik vingård, skal 95% af druerne komme fra den angivne gård.

Dette er den generelle inddeling, men hver enkelt af USAs delstater vælger selv, om de vil udvide lovgivningen og kravene.