Tyskland består af 13 områder med kvalitetsbetegnelsen Qualitätswein, og når man taler om tyske vinregioner, så er det netop disse 13 man mener.
De 13 områder (Anbaugebiet) med underinddelinger
- 13 kvalitetsområder
- 39 deldistrikter
- 167 samlingsområder
- 2658 vingårdsområder
Tyskland ligger i toppen, når man taler om de bedste Riesling-vine i verden. Nogle af de bedste vingårde og dyrkningssteder ligger omkring floden Rhinen og dens bifloder, som ligger mod sydvest i landet og består af stejle skråninger, beskyttet mod de hårdeste vinde og nedbør. 59% af vindyrkningen er på grønne druer og dermed til hvidvine, men der er måske ikke så mange der ved, at hele 41% af produktionen er på blå druer til røde- og rosévine. Tyskland og Canada er de mest nordligt beliggende vinproducerende lande, der fremstiller kvalitetsvin, hvilket også indebærer, at de ligeledes er nogle af de lande, der har de største udfordringer, når det handler om klima. Havde det ikke været for floderne, ville det have været umuligt at fremskaffe en så god kvalitet og modenhed på druerne. På grund af den nordlige beliggenhed, er det svært for vinmagerne at få den densitet og det sukkerindhold, som er nødvendig for at få gæringen i top og dermed få en vin med det ønskede indhold af alkohol og med det naturligt høje syreniveau fra druerne (især Riesling). Iblandt bliver man tvunget til at hjælpe lidt til og i så fald er der to tilladte metoder. Chaptalisering er en metode hvormed man tilsætter sukker til den ufermenterede druemost, for dermed at hæve alkoholindholdet (max 4,5%). Denne metode er tilladt op til QbA-kvalitet. Den anden tilladte metode er tilsætning af "süssreserve", hvilket betyder at man tilsætter ufermenteret druemost til den færdiggærede vin. På denne måde balancerer man den skarpe syre. Den tilladte mængde "süssreserve" er max 25%. Dette er tilladt op til QmP- og Auslese-kvalitet. De seks kvalitetsklasser
- Prädikatswein (fd. Qualitätswein mit Prädikat)
- QbA Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete
- Selection Qualitätswein Selection
- Classic Qualitätswein Classic
Bordvin
- Deutscher Landwein (tysk landvin) - 19 landvinsdistrikt.
- Deutscher Wein (bordvin).
Den måde hvorpå man måler kvalitetsklasserne i Tyskland adskiller sig meget fra f.eks. Frankrig. I Tyskland måler men en vins kvalitet efter druens modningsgrad og sukkerindhold, altså, densiteten mellem vinens vægt kontra vand. Sukkerindholdet giver mere alkolhol samt en større smagsprofil til vinene. Målingsmetoden foretages i Oechslegrader. Vægtforskellen beror på mængden af restsuker og mineralitet i druesaften. De seks betegnelser (Prädikatwein), som man har til denne måling er: Kabinett - som indebærer "normalmodnede druer" med med en Oechslegrad på 67-8. Lette, elegante vine. Spätlese - Sent høstede druer til mere fyldige og smagfulde vine med et noget større alkoholindhold. Fra tørre til halvtørre vine med Oechslegrad 76-90. Auslese - Velselekterede druer, der er overmodne og nogle gange angrebet af ædelråd. Som oftest halvtørre til søde vine, men med undtagelser som helt ugærede tørre vine, som i så fald kræver lang lagringstid. Oechslegrad på 83-100. Beerenauslese - Kun ekstremt selekterede og sent høstede druer, som for det meste vil være angrebet af ædelråd. Disse vine er søde. Oechslegrad 110-128. Eiswein - Druer af Beerenauslese kvalitet, men helt uden ædelråd, hvor man har ladet druerne fryse på vinranken og høstet dem om natten og hurtigt derefter er druerne blevet presset, så de ikke når at tø op. Denne metode giver en ekstrem koncentration. Sød vin, men med en frisk syre og stor friskhed. Trockenbeerenauslese - Kun særligt udvalgte og sent høstede druer, som har hængt så længe på stokkene, at de er skrumpet, fordi de er blevet angrebet af ædelråd. Med en Oechslegrad på hele 150-154. De områder, der anses som de fineste til kvalitetsvin, ligger i Rhindalen og Moseldalen.
- Mosel-Saar-Ruwer
- Rheingau
- Rheinhessen
- Nahe
- Pfalz
Den absolut mest dyrkede drue er Riesling, som dækker hele 22% af dyrkningsarealerne på den grønne drueside (frem til 1990erne var det dog Müller-Thurgau druen, som gav det største udbytte, der lå som nummer et, men i dag har givet plads til den højkvalitative og sent modne Riesling-drue, som også er blandt de sidst høstede i oktober-november). Den tredje mest almindelige drue er Spätburgunder (Pinot Noir), altså en blå drue. Spätburgunder dyrkes mest i Baden, hvor den udgør omkring 50% af al Spätburgunder i landet. De mest dyrkede druer i Tyskland, i faldende rækkefølge.
Grønne druer
- Riesling
- Müller-Thurgau (Rivaner)
- Silvaner
- Grauburgunder
- Weissburgunder
- Kerner
- Bacchus
- Scheurebe
- Chardonnay
- Gutedel
- Traminer
- Huxelrebe
- Ortega
- Faberrebe
Blå druer
- Spätburgunder (Pinot Noir)
- Dornfelder
- Portugieser
- Trollinger
- Schwarzriesling (ej Riesling)
- Regent
- Lemberger
- St Laurent