Chianti

(3)

Et af Italiens mere celebre vindistrikter, hvor dyrkningszonerne har et fint samspil mellem frugtbar jord, nedbør, få vinde fra havet og et varmt klima.

Italien er et af verdens mest velkendt og traditionsrige lande, når det drejer sig om vinkultur. Der findes gamle traditioner indenfor vinfremstilling, som strækker sig helt tilbage til 1300-tallet. Et af Italiens mest celebre vindistrikter er Chianti, som ligger i landets nordvestlige dele, i Toscana regionen. Chianti udgør cirka halvdelen af Toscanes areal. Det vide distrikt strækker sig fra Firenze i nord ned til Siena-området i det sydlige Toscana og er i dag hjemsted for flere verdensførende vinproducenter. Den mest prestigefyldte region ligger midt i Toscanas hjerte og bærer navnet Chianti Classico.

Terroirerne og dyrkningszonerne har et fint samspil af frugtbare jorde, nedbør, få vinde fra havet og et varmt klima, som adskiller sig fra det øvrige Italien. Deraf kommer slutresultater, som ofte er mere robuste end de mere frugtige konkurrenter i de sydlige Italien.

Vinene fra Chianti Classico, som er fremstillet på Sangiovese, har gennem årene været såvel trendy og utrendy, hvilket skyldes mange års ujævn druekvalitet. Derfor har flere producenter i distriktet påbegyndt dyrkning og fremstilling af andre vine, hvor Sangiovese-druen ikke udgør størsteparten af vinen. Grundet sin DOCG-status i Classico-området, er reglerne blevet mere strikse m.h.t. måden hvorpå producenterne skal håndtere såvel råvarer som lagring.

Andre områder i Chianti, som ikke tilhører Classico-området og som også fremstiller vin af verdensklasse, og desuden er DOCG-certificerede, er Colli Fiorentini, Rúfina, Colline Pisane, Montalbano, Colli Senesi, Arentini og Montespertoli.

Denominazione di origine controllata e garantita

Vinene fra Chianti Classico er DOCG-klassificerede, hvilket står for Denominazione di origine controllata e garantita. Dette indebærer, at vinen er af højeste kvalitetsklasse og blandt de allerbedste rødvine i Italien. Vinene i området fremstilles i overensstemmelse med strenge, omfattende og dybt traditionelle regler.

Druer

Den dominerende drue til vinfremstilling i Chianti Classico er den blå Sangiovese-drue.

Andre druer, der dyrkes i omgivelserne er Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir samt den traditionsrige Canaiolo Nero-drue, som engang var stjernen i Toscana, men som i dag kun anvendes til få vine for at opbløde den meget stramme Sangiovese.

Der dyrkes kun få grønne druer i området. De er hovedsageligt at sorterne Trebbiano og Malvasia.

Røde Chianti Classico-vine

De røde Chianti Classico-vine som har opnået en højere alder og lagres vel, kendetegnes som kraftfulde, krydrede, syrlige og rige på tanniner. I smagen anes der desuden aromaer af kaffe, kirsebær, jord, cigarrøg, urter og krydderier. Yngre vine fra Classico-regionen omfatter væsentligt mere lys frugt og bær, som så ribs og tranebær samt viol og friske urter.

Smag

Vinene fra Chianti Classico nyder i dag høj status og anses for at være behagelige og velsmagende. Takket være sin brede, middelfyldige til fyldige smag, passer vinene som selskabsvin og til mere luksuøse middage.

De bedste vine findes blandt flasker, som er lagret i 5-8 år, selv om de fleste tåler lagring i op til 12-15 år i det rette miljø.

Passer godt til mange velafbalancerede madretter

Da mange af vinene for størsteparten består af Sangiovese med indslag af andre druer, anses de som gode til velafbalancerede retter med kalv, fjerkræ og fyldige grøntsagsretter. Det er desuden en værdsat selskabsvin sammen med snacks, bufféter samt klassiske italienske retter med pizza og pasta.