Malbec

(7)

Malbec - druen, som man i lang tid troede var uddød. Tidligere associeredes den med det sydvestlige Frankrig, først og fremmest Bordeaux. I dag har Malbec fundet sin stjerneglans i Sydamerika og frem for alt i Argentina, hvor den er landets nationaldrue

Malbec er Argentinas nationaldrue! Men du finder også vine lavet på Malbec-druen i lande som Frankrig og Chile. Malbec er en lille drue med en tyk skal, og Malbec trives bedst i et varmt klima, hvor druen kan modnes sent. Frem til midten af 1800-tallet og inden vinlusene slog til med fuld kraft, havde Malbec sin storhedstid i Frankrig, hvor den også var landets mest dyrkede drue. Men desværre slog vinlusene næsten alle vinrankerne ihjel på sin færd. Der hersker uenighed om Malbecs oprindelse, men man mener at druen netop kommer fra Frankrig og at den fik sit navn det tidlige 1500-tal efter en ungarer, der havde samme navn som druen.

I dag er der kun meget få dyrkninger tilbage i Bordeaux og druen lever nærmest en skjult tilværelse, da den kun anvendes i Bordeaux blends. I det øvrige Frankrig kan man blandt andet fine Malbec i Loire, hvor druen hedder Cot, og her bliver vinene til et meget blandet resultat, fordi Malbec kræver megen varme for at kunne modnes fuldt ud, hvilket er svært i dette svalere klima. Et andet distrikt, hvor Malbec faktisk er kongedruen, er i Cahors, der ligger sydøst for Bordeaux. Her skal vinene mindst indeholder 70% Malbec-druer. Vinens farve er i sin ungdom meget mørk blommelilla, for sidenhen at overgå i en mere mørk kirsebærkulør, og smagen giver en fyldighed i munden, en stramhed og de unge vine er meget stramme. Smagsprofilen går i retning af blomme, læder og tobak. Herefter vil vi fremhæve den nok bedste Malbec, som dyrkes i Argentina. Den franske botaniker Miguel Pouget bragte for siden 150 år siden nogle stiklinger til landet, som han mente kunne passe fint til det varme klima i Argentina. De argentinske myndigheder gik ind for, at man skulle få gang i og øge landets vinerhverv. Året var 1868, da han stak de første Malbec-stiklinger i jorden i Mendoza. Den noget træge start til trods, så er Malbec nu Argentinas nationaldrue, som står for hele 75% af verdens Malbec-dyrkninger, og her er det også værd at fremhæve Mendoza, hvor druerne vokser højt i det varme klima. Vinen bliver ekstremt koncentreret med smagstoner af blomster som viol samt blommer og mørk chokolade!