Cabernet Sauvignon er verdens mest kendte blå druesort og ligeledes den mest dyrkede drue.
Cabernet Sauvignon er - sammen med Merlot - den store stjerne i vinene fra Bordeaux. I 1700-tallet gik Cabernet Sauvignon under navnet Petite Vidure i Bordeaux, hvor druen i øvrigt har sin oprindelse. Cabernet Sauvignon er en lille drue med en tyk skal og den er meget robust, taknemmelig og let dyrket. Smagsprofilen er vældig aromatisk, og vinen beskrives ofte med smage af solbær, mocca, tobak, grøn peberfrugt, læder og - når Cabernet Sauvignon har fået lov til at lagres og hvile på franske egefade - en smag af mælkechokolade og vanilje. Hvis vinen derimod er lagret på amerikanske egefade fremstår noter af flødekaramel og kokos. Med andre ord: hvis du ønsker en selvsikker vin med en god tanninstruktur, som passer til smagfulde kødretter, så går du sjældent forkert, hvis du satser på en vin lavet på Cabernet Sauvignon druen.
Ophavet til Cabernet Sauvignon er den blå Cabernet Franc drue og den grønne Sauvignon Blanc.
Cabernet Sauvignon har sin oprindelse i Bordeaux, først og fremmest den vestre strand, hvor den udgør arbejdshesten og hoveddruen i blandingerne. I Bordeaux laver man altid så kaldte Bordeaux blends og så er Cabernet Sauvignon i samklang med Merlot, der er den mest almindelige drue til oplanding, samt Cabernet Franc, Malbec og Petite Verdot, men kun med er yderst lille andel på max 2%, som er tilladt for Petite Verdot, fordi den er en så kraftfuld drue. Som tidligere nævnt dyrkes Cabernet Sauvignon i stort set hele vinverden, men druen er måske - efter Bordeaux - mest kendt fra USA, især Californien og Napa Valley. Den dyrkes også i store dele af Sydamerika, men mest i Chile, Australien (med Margaret River som kronen på værket for de bedste vine på druen) og ikke at glemme Sydafrika. Når Cabernet Sauvignon kommer fra Den nye Verden er det mest almindeligt, at druen ikke opblandes, men der forekommer selvfølgelig en hel del Bordeaux blends også der, for at få vinens stil til at ligne dem der kommer fra selve Bordeaux. Der forekommer også en del blandinger med Shiraz-druen.
- Dyrkes i:
- Hele Europa, Nord- og Sydamerika, Australien, New Zealand, Sydafrika og Asien.
- Kendte distrikter:: Bordeaux, Napa Valley (Californien), Coonawarra (Syd Australien), Maipo (Chile)
- Karaktertræk: Ofte en høj tanninstruktur (tør) og megen frugtsyre, med indslag af solbær, cedertræ, peberfrugt.
- Passer til: Stegt og grillet mad, rødt kød.