Chardonnay

(59)

Chardonnay er helt klart superstjernen blandt vinverdenens hvidvine. Chardonnay druen er en alsidig storsælger, velkendt hos de fleste vindrikkere. Fordi Chardonnay druen er ganske neutral i sin smag, kan man påvirke vinens karakter med jordtype, dyrkning og produktion.

De fleste kan finde en Chardonnay variant, som falder i ens smag. Men hvordan ved man, hvilken mad der passer til?

 Vi har delt druen op i fire forskellige smagstyper og kommer nedenfor med tips til, hvilke madretter der passer til hvad. Vil du have en lidt mere rund variant, skal du vælge en Chardonnay, der er lagret på egetræsfad, og går en den lidt mere smøragtige retning, med toner af karamel og -brud, men med lidt mindre friskhed. Gode eksempler på højkvalitative, egefadslagrede Chardonnay'er finder du ofte i f.eks. Bourgogne (ikke Chablis), Californien og Australien. I en periode i 1990erne fik de "egede" Chardonnay'er dog et ganske dårligt ry, fordi de australske producenter især, øste egespåner i mange af deres ganske middelmådige vine, for at gøre dem mere "eksklusive". Det var sidst i denne trendperiode, at begrebet ABC (anything but Chardonnay) dukkede op.

Vil du i stedet have et mere friskt alternativ, vælger du en ikke egefadslagret Chardonnay, som f.eks. Chablis eller en "ikke-eget" Chardonnay fra Australien. Fordi så mange stadigvæk forbinder Chardonnay med smøragtige, tunge smage og Chablis-vine sjældent fortæller hvilken drue vinen indeholder (det forventes man simpelthen at vide!), er det måske ikke så mærkeligt, at sjove citater som "Jeg kan ikke lide Chardonnay, men tager gerne en Chablis" dukker op i ny og næ. Her har vi opdelt druen i fire smagstyper og kommer med tips til madretter: Ung, "ikke-eget", køligtklima-Chardonnay - F.eks.Chablis og unge hvide bourgogner falder inden for samme kategorier.

Godt match

Rå og letkogte skaldyr som krabbe og rejer, dampet eller grillet fisk, kylling eller grøntsager og pasta samt risotto med forårsgrønt. Cremet grøntsagssuppe. Frugtig, ubehandlet eller let eget Chardonnay - F.eks. Chardonnayer fra lidt varmere områder og produceret i moderne stil, gerne det sydlige Frankrig, Chile, New Zealand og Sydafrika, af en lidt lavere prisklasse. Smidige, iblandt smøragtige med smag af melon og fersken. Godt match: Lidt kraftigere madretter end tidligere nævnte. Fisketærte og laksefrikadeller. Kylling, svinekød eller pasta med en cremet sauce. Ostebaserede salater så som Cæsarsalat og retter, der har smag af fersken, mango eller macadamianødder, milde karryretter med smøragtige saucer (f.eks. Chicken Makhani). Fyldig, "eget" Chardonnay. F.eks. gæret på egetønder, egefade - eller en ældre Chardonnay, især premiumvine fra Australien, New Zealand og Californien samt hvide bourgogner af en højere prisklasse. Godt match: Retter som Æg Benedict eller endda en bøf bearnaise. Fisk som pigvar, grillede kalvekoteletter med svampe, sensommergrønt som rød peberfrugt, majs, squash og græskar. Cheddarost. Ældre, fadlagret Chardonnay. F.eks. en vin der er omkring 3-8 år gammel. Med alderen får Chardonnay en cremet og iblandt nøddeagtig smag samt en cremet konsistens, som kræver finere, mere delikate retter. Godt match: Umami-rige retter som grillede skaldyr, hummer eller smørbrunede kammuslinger, grillet kylling samt retter med vilde svampe og hvid trøffel. Kyllingebryst med brunet hasselnøddesmør. Havaborre med fennikelpuré.

Chardonnay passer ikke til:

Røget fisk og kød, kinesisk mad (bedre med tysk Riesling)
Lette friskoste som gede- eller fåreoste (bedre med Sauvignon Blanc eller en rødvin med alder)
Stegt laks eller tunfisk (bedre med en lettere rødvin på Pinot Noir)
Tomatbaserede retter (bedre med en tør italiensk hvid- eller rødvin)
Thailandske smage (bedre med en Alsace Pinot Gris eller Sauvignon Blanc fra Den nye Verden)

Mere om Chardonnay: Dyrkes i vinproducerende lande i hele verden. Kendte distrikter Chablis, Champagne, Bourgogne, Napa Valley & Sonoma County i Californinen. Almindelige karaktertræk. Chardonnay har i sig selv en ganske neutral smag og kendetegnes snarere af jordarten og en eventuel egefadslagring. I Chablis laves de elegante og sprøde og med høj syre. I Den nye Verden kendetegnes vinene i stedet af tropiske smage og tydelige toner af eg. Passende mad: Retter på lyst kød, som f.eks. kylling og kalkun samt fisk og asiatisk mad.

Indlæs flere produkter +

Viser 24 ud af 59 produkter