Pinot Noir

(61)

Pinot Noir er en blå drue af arten Vitis Vinifera, der er yderst svær at dyrke og som af mange anses som den ædleste af alle blå druesorter.

Pinot Noir - En svært håndteret drue

Beder man en vinbonde forklare Pinot Noit som drue, så vil man som oftest høre ord som uregerlig, den går sine egne veje og når man tror, at man endelig er på rette vej med druen, så skifter den taktik og viser, at det er den der bestemmer. Der kræves med andre ord taktfuldhed og forståelse for at kunne skabe de unikke og fine Pinot Noir vine.

Noget, der også har været vældigt tydeligt i historiens løb er, alt for mange vinproducerende lande med det "forkerte" klima, vingårdsbeliggenhed og jordforhold, har forsøgt sig med dyrkning af Pinot Noir for at efterligne vine fra det prestigefyldte Bourgogne distrikt - hvilket næsten er umuligt med det hårde klima, der hersker i det nordfranske Bourgogne, da Pinot Noir er en ekstremt terroir-følsom drue, hvilket indebærer at den optager alt fra sine omgivelser.

Flere og flere vinmagere udenfor Frankrig begynder at forstå, at det ikke er nogen idé at kæmpe mod det umulige og vender sig derimod mod egne fordelagtige forhold, som har fået mange til at tænke om og satse på kloner, der passer bedre til netop deres klima. Heldigvis findes der et hav af Pinot Noit kloner derude, som passer bedre til forskellige klima- og jordforhold, hvilket også har betydet, at druen har fået et rigtigt opsving og dyrkes med fine resultater flere og flere steder i den store, vide vinverden, og prislappen er ikke mere utopisk for vellykkede Pinot Noir eksemplarer. De fleste traditionelle og mest ansete røde Bourgognevine gør sit navn ære og er kun fremstillet på Pinot Noir, hvilket stadig medfører store udfordringer.

Smagsprofilen

Pinot Noir giver som oftest lyst røde og elegante vine med aromaer der går i retning af røde bær, så som jordbær og hindbær, med krydrede og urteagtige indslag, frisk syre samt lave tanniner, og når vinen modner fremkommer toner af svampe og bladmuld. De mest fornemme Pinot Noir vine anses for at komme fra Côte d’Or i Bourgogne, hvor klimaet og jordforholdene er ideelle til fremstilling af elegante Pinot Noirs. Dyrkningsområder og synonymer for Pinot Noir. Pinot Noir er også en af de tre druer, der godkendes i vine fra Champagne og den dyrkes ligeledes i svale områder i Europa - f.eks. Rumænien, Tyskland (Spätburgunder), Østrig (Blauer Burgunder) og det nordlige Italien (Pinot Nero). Udenfor Europa fremstilles højkvalitative Pinot Noir vine i de mere svale dele af Australien, New Zealand, Chile og Sydafrika. Men også i Californien og Oregon har man lykkes med denne svært håndterede drue, men der på andre kloner end de originale fra Bourgogne. Dyrkningsområder/-lande: Frankrig, Østeuropa, Tyskland, USA, Chile, New Zealand og Australien. Kendte distrikter: Bourgogne, Champagne, Oregon, Sonoma, Central Otago (NZ). Smagsbeskrivelse. Karaktertræk: Lettere og mere krydrede, ikke sjældent elegante, med indslag af hindbær, jordbær, græs, krydderier og chokolade. Hvilken mad passer Pinot Noir til? Passer til: Enkle og bløde Pinot Noir vine passer til lettere kødretter og stegt fisk. Middelfyldige eksemplarer fungerer fint til f.eks. and, og lidt mere komplekse og ældre vine til vildt og andre kraftige kødretter.

Indlæs flere produkter +

Viser 24 ud af 61 produkter

Jeg hjælper dig med vintips!