De mest populære rosévine har i meget lang tid været af den mere lyse slags, frem for alt fra området Provence i det sydlige Frankrig. Med tiden er der flere som interesserer sig for den karakter, der rækker ud over farven på denne forfriskende favorit. Der findes også fantastiske rosévine af den mørkere type og givetvis mange derimellem.
Hvad er rosévin og hvordan fremstilles den?
Det er naturligvis fremstillingsprocessen, der påvirker rosévinens karakter og udseende. En almindelig antagelse om denne lyserøde vin er, at fremstillingsprocessen omfatter en blanding af rød og hvid vin, men dette er kun tilfældet undtagelsesvis. Generelt produceres rosévin kun på blå druer, som knuses og derefter macereres i kortere tid end hvis målet er fremstilling af rødvin. Denne proces resulterer i en lysrosa farve og de karakteristiske træk, der giver rosévinen sit velfortjente rygte.
Men ligesom for såvel rød-, som hvidvine og mousserende vine, så adskiller fremstillingsprocessen fra rosévin til rosévin. Hvis målet for eksempel er, at fremstille en lidt bleg rosé, sørger man for at undgå kontakt med skallen, når druerne presses. Ønsker man en mørkere farve, tillader man skalkontakt (mosten må gerne være i kontakt med skallerne) i en vis tid, alt efter det ønskede resultat. Man kan også påvirke vinens udseende ved hjælp af for eksempel aktivt kul, som har en blegende effekt på drikken.
Farve og smag.
Som tidligere nævnt har der altid været megen fokus på rosévins farve. Men hvad indebærer det egentlig for smagen? Har man mulighed for i forvejen at danne sig en opfattelse af, hvordan vinen vil føles i munden, kun baseret på dens farvetone? Svaret er: ikke altid. Men som logikken generelt vil vide, byder de mere lyse rosévine på en anelse mere lette og blødere toner, mens de mørkere og mere hindbærrøde rosévine generelt fremstår en anelse mere kraftige og dybere. Men der er undtagelser, og synet kan ikke altid betragtes som et værktøj til gennemskuelse af smagen. Hvilken rosétype man foretrækker, er givetvis meget individuelt. Hvis man vil prøve sig frem blandt de forskellige alternativer, plejer vi at anbefale fokusering på tre hovedkarakterer for denne lyserøde drik: sødme, fyldighed og frugtsyre. Ved at udrede hvilke smagskomponenter, man selv foretrækker, bliver det nemmere at orientere sig blandt alternativerne og sidenhen finde sin egen, personlige favorit!
Servering og smagskombinationer.
Som de fleste ved, skal en rosévin serveres vel afkølet, mellem 8-12 grader. Det anbefales at nyde rosé i et hvidvinsglas, som hjælper med at koncentrere aromaerne øverst i glasset. Det anbefales også, at proppen trækkes langsomt ud, for at minimere risikoen for, at vinen tager skade af den pludselige luftstrøm.
Rosévin er vidunderlig dejlig at nyde som den er, gerne på en varm sommerdag. Men den er også rigtig god til mad. Her plejer man at henvise til den type mad, man almindeligvis serverer hvidvin til. Vine, der med deres friske og kompletterende syre gør sig godt til mange slags fisk, skaldyr og desserter.
Kig indenfor blandt vort sortiment og find gode rosévine online!