Som vinland ligger Spanien kun på en tredjeplads - efter Italien og Frankrig - når det handler om produktionsvolumen. Årsagen hertil er, at der er langt mellem Spaniens vinmarker, som ligger spredt på grund af det varme klima og manglen på regn i store dele af landet. Siden 1996 er kunstvanding dog blevet tilladt i Spanien, hvilket har ført til, at vingårde, som tidligere næsten var umulige at håndtere for vinbønderne, nu kan skabe kvalitetsvine. Tidligere var det ikke muligt for druerne at opnå den fuldt ønskede modningsgrad på grund af tørke, men med vanding og moderniserede tekniker på vingårdene, har man nu fået mulighed for at skabe helt fantastiske vine. Man har formodentlig dyrket vin på Spaniens Iberiske Halvø siden år 3000 f.Kr. og i Jerez blev de første vinranker plantet af fønikerne ca. år 1000 f.Kr., men det var romerne, der udviklede dyrkningsteknikken. År 700 overtog maurerne dyrkningen, dette til trods for, at deres religion forbød alkohol. Men det var først i 1800-tallet, at man igangsatte produktionen af kvalitetsvine i Spanien, og dengang var det i Rioja og Navarra, hvor vinbønder fra det vinlus-hærgede Bordeaux kom til og videreudviklede teknikken. Det varede dog ikke længe før vinlusene også fandt vej til Rioja. Det førte til et totalt ophør og det var først efter anden verdenskrig, man for alvor kom i gang igen. Men når det drejer sig om kvalitet, så var det ikke før i 1970erne, at bevidstheden øgedes drastisk i Spaniens vinland. I dag har man stor viden om vin og der produceres helt fantastiske vine i store dele af landet. De mest dyrkede grønne druer er Airén (i forhold til areal den mest dyrkede drue i verden) og de blå Tempranillo og Garnacha druer. De mest kendte distrikter er:
- Rias Baixas
- Rioja
- Navarra
- Ribera del Duero
- Toro
- Bierzo
- Penedés
- Priorat
- Montsant
- Castilla- La Mancha