Pinot Grigio

(4)

Pinot Grigio, Pinot Gris eller Grauburgunder er en grøn drue fra arten Vinis vinifera, der stammer fra Ungarn. I dag produceres Pinot Grigio i Italien, Pinot Gris i Frankrig og Grauburgunder i Tyskland. Alle er de samme druemønstre, farvemutationer af Pinot Noir, men navngives forskelligt afhængigt af hvor de produceres.

HVOR DYRKES DRUEN?

Tidligere var navnet Tokaj Pinot Gris grundet dens ungarske oprindelse. Pinot Grigio dyrkes i flere lande som for eksempel Tyskland, Italien, Østrig, Ungarn, New Zealand, USA, Schweiz, Rumænien og Canada.

Druen har også forskellige navne, alt efter hvilket land den dyrkes i. I Ungarn hedder Pinot Grigio Szürkebarat, i Tyskland Grauer Burgunder, hvis den er tør - hvis man taler om søde vine hedder den Ruländer, i Loiredalen kaldes den Malvoisie og i Bourgogne Pinot Beurot. I løbet af 2000-tallet har Pinot Grigio - altså den italienske version - overhalet Chardonnay i popularitet. Og netop derfor har vinavlere rundt omkring i verden valgt at plante netop Pinot Grigio i stedet for f.eks. Pinot Gris.

SMAGSPROFILEN

- Pinot Grigio er en aromatisk drue, men den varierer en del i struktur og smagsprofil alt efter voksested og håndtering. Den giver alt fra tørre, frugtige vine til meget søde eller mineralrige vine. De bedste og mest smagfulde Pinot Grigio dyrkes i Friuli og her med den traditionelle Ramato-metode. Denne metode kaldes maceration. Pinot Grigio er en grå drue og kan derfor macereres og give en god vin, der næsten kan være kobberfarvet. Hvis du tidligere har hørt om macereret hvidvin, eller orange vin, er det noget midt imellem. Kort sagt, betyder det, at vinen fermenteres med skallen, hvilket fremhæver smag, farve og tanniner. Ramato-vine har vældigt distinkte aromaer af tørret frugt og krydderier. De største volumener af Pinot Grigio kommer derimod fra Veneto, hvor de produceres i mere neutrale versioner.

HVILKEN MAD PASSER BEDST TIL PINOT GRIGIO?

En Pinot Grigio med lidt mere krop og en let druesødme passer godt til saltede muslingegryder, her får såvel vin som mad plads på smagsløgene. Derimod skal du helst ikke spise for ferske skaldyr til denne vin, da vinen let kan overdøve de skønne smage af skaldyr. Fisk fungerer også rigtig godt til en mere neutral Pinot Grigio. Vi kan desuden varmt anbefale en lidt salt pastaret.