I Rhônedalen er hele 95% af de vine, der produceres, røde! I Rhônedalen har man allerede dyrket de lækre Côtes-du-Rhône vine i tiden før Kristi fødsel, og Julius Cæsars. En del hævder, at vindyrkningen strækker sig så langt tilbage som til Fønikernes tid, og dermed så tidligt som år 500 f.Kr. Det kan være forklaringen på druen Syrahs navn, der stammer fra dalen, og man udleder heraf, at navnet kommer af det lignende navn på den persiske by Shiraz. Per tradition opdeles Rhônedalen i den nordlige og den sydlige del. Det skyldes, at klimaet i nord er køligere, med mere regn og en større frugtbarhed end i den sydlige del af dalen. Det er dette forhold, der påvirker hvilke druer der godkendes og trives i de forskellige dele af det smukke Côtes-du-Rhône. Det er altså klimaet og jordforholdene, der styrer hvilke druer, der passer bedst til de forskellige egne Côtes-du-Rhône. I den nordlige del af Rhône er det kun den blå drue, der må dyrkes, og det er Syrah. Tilladte grønne druer er Viogner, Marsanne og Rosanne. Mens der i den sydlige Rhônedal tillades hele 18 forskellige druer, og her både grønne og blå druer. Opdelingen fra nord til syd:
- Côtes-du-Rhône - Tilladte druer til rødvine er - Syrah og max 20% Viognier (næsten altid mindre - dette for at udvinde farven fra Syrah og for det aromatiske tilskud).
- Condrieu och Chateau-Grillet - Kun hvidvine på Viognier-druen. Fyldige gyldne vine med et touch af nød, når den bliver ældre.
- Saint-Joseph - Rødvine og en lille andel af af de vældigt populære hvidvine. På rødvinssiden er Syrah druen som tillades iblanding af op til 10% af de grønne druer Rousanne og Marsanne, og de hvide vine, som netop er produceret på Rousanne og Marsanne.
- Hermitage - Kun rødvine på Syrah.
- Crozes Hermitage - Her udgør en fjerdedel af vinene hvidvin, de resterende er røde. De hvide består hovedsageligt af rousanne og Marsanne.
- Cornas - Kun rødvine på Syrah.
- Saint-Peray - Mest kendt for sine mousserende vine på Marsanne og Rousanne, men også en lille andel vin uden bobler produceres i distriktet.
Det sydlige Rhône. Her dominerer grenache-druen og dette på grund af det tørre, varme klima. Cru-appellationerne i den sydlige dal er:
- Châteauneuf-du-Pape - hele 18 tilladte grønne og blå druer og såvel røde som hvide vine produceres i området.
- Gigondas - Både røde, hvide og rosévine.
- Vacqueyras - Mest røde, men også en del rosévine, hoveddruen her er grenache.
- Lirac - Rødvine og rosévine, som er mere kraftfulde i stilen.
- Tavel - Kendt for sine tørre og kraftfulde, fine rosévine, som produceres på druerne grenache og cinsault.
Hvad spiser man så til vinene fra Côte-du-Rhône? Det kommer naturligvis an på, hvilken del af dalen vinen kommer fra samt vinens modningsgrad, men fælles for rødvinene er kraftfulde smage og ren elegance og derfor passer det altid godt med en rustik kødgryde, gerne med vilde indslag som ren eller elg. Også vidunderlige til det blandede charcuteribræt med for eksempel salami og pata negra.