Italien

(177)

Verdens største vinland!? Det kommer naturligvis helt an på, hvordan man måler det, men når det drejer om antal liter produceret vin, ligger Italien i top, hvor de hvert år kæmper med Frankrig om førstepladsen.

I 2015 producerede Italien næsten 5000 millioner liter vin og landet er, uden sammenligning, det mest populære blandt os nordboere, når det gælder indkøb af vin. Italienske vine står for en høj procentandel af vores vinkonsumering. Italien tilhører den så kaldte "Gamle Verden", når det generelt handler om vinproducerende lande i Europa, og navnet er ingen overdrivelse, fordi man har haft en tradition for vindyrkning siden romertiden. Man har blandt andet fundet vinkar, som kunne dateres tilbage til 600 f.Kr., men man tror, at der er blevet dyrket druer og lavet vin siden 2000 f.Kr. Italien består i dag af cirka 20 vinregioner, hvoraf flere af dem også har et mere snævert, geografisk distrikt, som ligeledes indikerer, at vinen er af høj kvalitet. Noget, der gør Italien er unik som vinland er, at man er vældig nøje med at producere vine fremstillet på indenlandske vindruer, som f.eks. Nebbilo, Sangiovese, Barbera, Corvina m.fl. Listen kan gøres lang og faktum er, at der findes omkring 2000 druesorter med oprindelse i Italien. Italienske vine opdeles, lige som vin fra en del andre lande, i klassificeringer.

 • VdT (Vino da Tavola), enkelt oversat til Bordvin, hvilket er den laveste klassificering.
 • IGT (Indicazione Geografica Tipica) - Vine med denne betegnelse skal komme fra et vist område, men må ikke indeholde regionen eller distriktets "tilladte" druer.
 • DOC (Denominazione di Origine Controllata) - Betyder kort "kontrolleret oprindelse". For at få lov til at sætte et DOC-stempel på sin vin, skal producenten definere vinens oprindelse, druesorten skal stamme fra det angivne distrikt. Vingården skal også dyrke druerne og lagre vinene i overensstemmelse med de givne og traditionelle metoder, der garanterer høj kvalitet. Man skal også følge reglerne for høstudkommet og det laveste indhold, som regionen angiver. For at kunne klassificere en DOC-vin, skal den have været i produktion i mindst frem år. .
 • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) - DOCG er Italiens højeste klassificering og oversat betyder det sådan cirka "Kontrolleret og garanteret oprindelse". Når en vin har haft sin DOC-betegnelse i mindst fem år, kan man vælge at opgradere til DOCG-klassificeringen, hvilket indebærer et endnu strammere regelsæt. De skal da gennemgå en dybdegående kontrol og vinene skal være kommet på flaske i den region/det distrikt, hvor druerne dyrkes, og alle vine prøvesmages af en uvildig komité til sikring af den ypperste kvalitet. .

Der findes omkring 20 vinregioner i Italien og her nedenfor ser du nogle af de mest kendte.

 • Abruzzo/Abruzzerna - Abruzzo, som er beliggende i den østlige del af mellem-Italien, er en smuk bjergregion med Apenninerne mod vest og Det Adriske hav mod øst. Havde det ikke været for bjergene (65% af regionen) og alle bakkerne, så havde det været et for varmt område til vindyrkning, men i stedet har man nu både mikroklima og jordarter, som er perfekt til vindyrkning.
 • Veneto/Venetien - I det nordøstlige Italien ligger Veneto, en af Italiens største vinregioner, som er hjemsted for mange velkendte vine som Amarone, Valpolicella, Ripasso og Soave m.fl. .
 • Piemonte Piemonte i det nordvestlige Italien er en gammel region, som er stærkt præget af historie. En rig og sund region, hvis mad- og vinproduktion, som regnes blandts landets allerbedste. I Piemonte laves kendte vine, ikke så sjældent af Premium-kvalitet, så som Barolo, Barbera, Dolcetto og Barbaresco m.fl. Regionens pragtdrue er uden tvivl Nebbiolo.
 • Toscana Det smukke Toscana ligger i det vestlige Italien og anses af mange som værende Italiens mest kendte vinregion. Her fra kommer storsælgere som Chianti og premium-vinene Brunello Di Montalcino. Her laves også vine med betegnelsen Super Tuscans (Super Toscanere). Regionens store drue er Sangiovese.
 • Sicilien Middelhavets største ø, som ligger ud for Italiens tåspids, har et vindyrkningsareal, der er større end hele Tysklands. Årligt produceres her omtrent lige så meget vin som i Australien. Og her, lige som i stort set hele Italien, først og fremmest indenlandske druer. Det allerstørste areal har de grønne druer Catarratto, Inzolia og Grillo, selv om også Chardonnay bliver mere og mere almindelig.
 • Emilia-Romagna Lige inden Italien breder sig ud mod Norditalien ligger Emilia-Romagna, en region, som spænder fra Det Adriatiske Hav og næsten hele vejen over til Italiens vestkyst. Regionen er en af Italiens største producenter, en af dem, der producerer mest vin per år. Regionens mest kendte vin er Lambrusco, som er en let mousserende rødvin..
 • Puglia/Apulien - Regionen i Italiens hæl er, sammen med Emilia-Romagna og Venetien, en region, som hvert år konkurrerer om det at kunne producere mest vin. Her produceres mest rødvine og oftest på druerne Primitivo - som er den samme drue som den Californiske Zinfandel - og Negroamaro.

Nogle af Italiens mest dyrkede blå druer.

 • Nebbiolo - Dyrkes først og fremmest i Barolo og Barbaresco i Piemonte og giver ofte stramme, nuancerede og friske røde vine, som egner sig godt til lagring. Vinene er ofte ganske lyse i farven.
 • Sangiovese - Dyrkes først og fremmest i Toscana og basen er Chianti- og Brunello vine. Vinene bliver ofte friske, frugtige, nuancerede og tørre.
 • Montepulciano - Den drue, der dominerer dyrkningerne i Abruzzo og giver dybt røde vine, som er tilpas fyldige og tilpas tannirige.
 • Primitivo - Dyrkes f'ørst og fremmest i Puglia/Apulien på den italienske hæl og giver fyldige, frugtige og alkoholrige vine. Primitivo er identisk med den californiske drue Zinfandel. .
 • Nero d'Avola - "Den sorte fra Avola" og den vigtigste blå drue på Sicilien, som giver store, robuste vine, der tit egne sig godt til lagring. Druen har, til forskel fra andre blå druer, rødt frugtkød, hvilket betyder, at man ikke kan lave hvidvine på druen. Den vokser kun på Sicilien.
 • Corvina Veronese - Dyrkes næsten kun i Veneto/Venetien og er basen i stort set alle Amarone, Ripasso, Valpolicella og Bardolino. Amarone og Ripasso går i retning af stilen krydret og kraftig, mens de mere lette Valpolicella- og Bardolino-vine går mere i den bløde og bæragtige retning.

Nogle af Italiens mest dyrkede grønne druer:

 • Trebbiano - En drue, der giver en meget stor høst og anvendes frekvent i Abruzzo. Med en ganske neutral smag og med høj syre.
 • Chardonnay - Behøver måske ikke nogen nærmere præsentation. Dyrkes stort set i hele Italien.
 • Pinot Grigio - Hedder ofte Pinot Gris i andre lande end Italien. Anvendes næsten udelukkende til tørre vine her og karakteriseres som relativt fyldig, krydret og aromatisk. Bruges også som fylddrue i Prosecco.
 • Glera - Hed tidligere Prosecco og er netop hoveddruen i Prosecco-vinene, som fremstilles som Spumante (mousserende), Frizzante (let mousserende) og Tranquillo (stille hvid). Blandes ikke så sjældent med netop Chardonnay og Pinot Grigio.
 • Garganega - Hoveddruen i de hvide Soava-vine fra Veneto, men er også meget almindelig på Sicilien. Vinene har ofte en god struktur og elegance med runde smage.
 • Cataratto - En grøn vindrue fra Sicilien, som dyrkes over hele øen. Den byder på en god høst og en hvidvin med god struktur og syre.
Indlæs flere produkter +

Viser 24 ud af 177 produkter