Vinho Verde

(1)

Det grønne og smukke Vinho Verde er arealmæssigt det største distrikt i hele Portugal - som vinproducerende land. I Vinho Verde vokser og trives vinrankerne på frugtbare granitjorde.

"Den grønne vin"

I den grønne og smukke nordøstlige del af Portugal findes det bølgende og frugtbare distrikt DOC Vinho Verde, som ligger i regionen Minho og landskabet af samme navn. Navnet Vinho Verde er ikke koblet til vinens farve, som man måske skulle tro, da det betyder Den grønne Vin. Det hentyder derimod, til at vinene bør drikkes unge, hvor de stadig smager af ung frugt.

Let tilgængelige og værdsatte vine

Det hårde klima, der råder i Vinho Verde og det nordligt beliggende område indebærer, at druerne ikke har mulighed for at opnå et særligt højt alkoholindhold - vinene har en frisk syre og en ungdommelig frisk smag og som oftes tilsættes en smule kulsyre, når vinen kommes på flaske, hvilket gør dem yderligere perlende friske. Disse egenskaber er netop det, der kendetegner Vinho Verdes let tilgængelige og værdsatte vine.

I Vinho Verde bliver vinene meget specielle på grund af den friske syre, de fine aromaer og fint afstemte blomsteraromaer samt den vidunderlige mineralrigdom. Noget, der også udmærker Vinho Verdes vine er, at de som oftest er let perlende, hvilket også til dels skyldes det klima der råder i Vinho Verde og gør dem lette og herlige at drikke.

De fleste vine fra området er hvide, men der produceres også en del rød- og rosévine.

Vinho Verde rosévin

Vi vil gerne slå et ekstra slag for disse rosévine, fordi de er dejligt aromatiske og elegante, i en stil man måske ikke er helt så vant til.

Smagsprofilen på Vinho Verdes rosévine går mere i den florale retning og med mere tropisk frugt end den mere kendte provencalske stil, som vi scandinaver har drukket de seneste år.

Et godt køb

Det seneste årti er kvaliteten på Vinho Verdes vine steget rigtig meget, men prisbilledet har ikke helt fulgt med udviklingen, især hvis man ser på naboen i spanske Galicien, hvor vinene er en hel del dyrere. Man kan få rigtigt højkvalitative vine til et beskedent beløb, vine der er ligeværdige med den spanske nabos.

Druerne

Hvide Vinho Verdes grønne druer:

  • Loureiro
  • Alvarinho
  • Arinto
  • Trajadura

Røde Vinho Verdes blå druer:

  • Vinhão

Til Vinho Verdes rosévine er det frem for alt:

  • Espadeiro

Vinho Verde til maden

Lige som de lette, friske og elegante vine, bør man også overveje at holde maden i samme stil. Portugal er et land med et køkken med mange skaldyr og derfor passer vinene også ekstra godt til netop ferske og grillede skaldyr, så som ferske rejer med en god mayonnaise eller honning eller citrusmarinerede, grillede havkrebs. Til rosévinen passer det perfekt med en tallerkenfuld gode ovnbagte grøntsaer og rodfrugter som rødbeder, gulerødder, kirsebærtomater med milde, knuste hvidløg, rosmarin og timian. Men vinene kan også sagtens nydes alene, uden tilbehør!