Muscat

(2)

Muscat er samlingsnavnet for en familie af druer, som siges at have sin oprindelse i mellemøsten.

Muscat siges også at være en af verdens ældste druesorter.

De mest almindelige Muscat-druer til fremstilling af vin

De bedste Muscat vine fremstilles på familiedruerne Alexandrie, Ottonel og Petit. Dyrkningsområderne for disse druer er vældigt forskellige, alt efter hvilken Muscat-sort det handler om.

Alexandrie: dyrkes først og fremmest omkring de varmere Middelhavsområder.

Ottonel: trives bedst under lidt svalere forhold.

Petit: dyrkes mange forskellige steder i vinverdenen. De mest kendte distrikter for Muscat er franske Alsace, portugisiske Setúbal, italienske Piemonte, den græske ø Samos og i forskellige områder i Australien. Selv om druernes farve regnes som grøn, kan de dog variere ganske meget fra lys gylden, til næsten lyserød over i mørk purpur. Druernes farve kan til og med ændres fra år til år på en og samme vinranke.

Vinens smag

Stilen på de vine, der laves på Muscat-druer, går fra knastørre til mousserende, til meget søde vine samt hedvine.

Noget, der dog erfælles for de forskellige vindruer inden for Muscat-familien er, at de altid er aromatiske, med et relativt lavt frugtsyre niveau og med en frugtprofil, der går i retning af grøn drue, tørrede abrikoser, hyldeblomst, rosiner, honning og citrusblomster.

Vine lavet på Muscat egner sig sjældent til lagring og gør sig bedst når de er unge, hvor de har en skøn, flirtende frugtighed i behold.

De vine, der anses for at være af bedste Muscat-kvalitet, er Muscat blanc à petits grains - denne type dyrkes først og fremmest i italienske Asti og der til Moscato d'Asti, som er en perlende og skøn let dessertvin. Videre til græske Samos og de sydlige dele af Frankrig.

Muscat d'Alexandrie en den mest almindelige stilart, og dyrkningen sker mest i de mest varme områder, hvor den giver søde vine som for eksempel:

- Muscat de Beaumes-de-Venise fra Rhône

- Liqueur Muscat fra Australien

- Muscat de Rivesaltes fra Languedoc-Roussillon.

- Muscat Ottonel dyrkes mest i Østeuropa, men også en del i Alsace.

Hvilken mad passer disse lækre Muscatvine så til?

Disse vine kan anvendes til uendeligt meget, og nedenfor følger nogle eksempler:

- Muscat de Rivesaltes passer fantastisk godt til karameliserede nektariner med en saltet karamelis.

- Moscato d'Asti er helt vidunderlig, når den nydes svalt ved ca. 6-8 grader til en frugtsalat eller en citronsorbet med en fyldig mandelkage.

- Muscat de Beaumes-de-Venise passer som hånd i handske til en chokoladefondant med en cremet vaniljeis.