Solaris

(0)

Solaris er en grøn vindrue, som blev frembragt så sent som i 1975, på vininstituttet i Freiburg im Breisgau, Tyskland. Det foregik ved en krydsning mellem druerne Merzling og GM493, som begge var krydsninger fra starten. På grund af sin brogede herkomst er Solaris-druen tidligere blevet kaldt en hybrid, men er faktisk af arten Vitis Vinifera og godkendt som en kvalitetsdrue i EU's lovgivning

Solaris er en så kaldt Piwi-sort, hvilket betyder, at den er resistent overfor svampeangreb. Den trives også godt under lidt svalere forhold, hvor druen da også mest dyrkes. De fleste plantager med Solaris findes i Tysland, Sverige og Danmark. De mest kendte distrikter er Baden og Sachsen i Tyskland, men svenske Skåne, på Österlen. I de senere år er Solaris' popularitet vokset på vingårde rundt omkring i England, især i de sydlige dele.

Solaris giver et stort afkast og druen opnår allerede tidligt på sæsonen et højt indhold af sukker, hvilket er positivt under disse klimaforhold, men det medfører desværre også, at den let angribes af skadedyr, hvilket er noget vinavlerne må tage højde for og modvirke. Fordi druen har et så tilpas højt sukkerindhold, er den meget populær til fremstilling af søde vine.

Smagsprofil

Solaris' smagsprofil varierer alt efter, hvor den vokser og hvilken fremstillingsmetode man anvender. Druerne giver alt fra aromatiske, tropiske og parfumerede smage som melon, pære, stikkelsbær, modne gule æbler til ananas med toner af honning. Ofte med en stor krop og kraftfuld koncentration.

Solaris serveres bedst ved ca. 6-8 grader.

Når vinen er i den mere tørre ende af skalaen, passer den perfekt til grillet fisk og en smagfuld Bouillabaisse. Hvis den går mere i den søde retning, passer den fint til en cremet flødeost, som f.eks. en Brillat Savarin eller en klassiker som Gino.