Brunello

(0)

Brunello di Montalcino (Den lille Brune)

Toscanas mest stolte drue, som konkurrerer med de prestigefyldte vine fra storebror Chianti Classico. Brunello di Montalcino ligger i det smukke, bølgende Toscana i Italien. Brunello di Montalcino er et af distriktets mest tørre områder, og vinrankerne vokser på terrasseskråninger i nærheden af byen Montalcino, som ligger ca. 30 km fra Sienna.

Druen

For at en vin kan få klassificeringen DOCG Brunello di Montalcino kræves det, at vinen består af 100% Sangiovese, som i Brunello di Montalcino hedder Brunello, der er en klon af Sangiovese. Denne klon er mindre, har en tykkere skal, den er mørkere i farven og mere kraftfuld, med den mørke frugtprofil i smagen.

Lagringsperiode

Brunello di Montalcinos vine skal have en lagringstid på mindst 4 år, hvoraf de to skal være på egefade (og gerne på en del ny eg til vine i den moderne stil). Den resterende tid hviler vinen på flaske, inden den sendes ud på markedet. For at opnå betegnelsen Brunello di Montalcino DOCG Riserva er hele 5 år et lagringskrav, inden vinen kan slippes fri.

Historien om Brunello di Montalcino

I 1870'erne forenedes Italiens regioner og blev til et land, og det er ligeledes på den tid, at soldaten Biondi Santi vendte hjem til Montalcino fra Garibaldikampagnerne. Årsagen til hans hjemkomst var, at han skulle hjælpe sine slægtninge med at drive og lede vingården Fattoria del Greppo videre frem. Der var også der han udviklede og forfinede vinmagerteknikken, som vi kender den i dag i Brunello di Montalcinos vinstil. Det var dog ikke kun i Montalcino Biondi Santi revolutionerede vinmageriet, men også i Toscana. Udviklingen er naturligvis gået videre siden da, man får hele tiden ny viden, men man er omhyggelig med at bevare det, der kendetegner Brunello di Montalcino, hvilket bl.a. netop er det, at kun Sangiovese-druen må anvendes i vinene. Fordi Brunello di Montalcino, som nævnt, er en klon på Sangiovese, så adskiller vinene sig meget fra sine naboer, både i farve og smag, sammenlignet med Chianti f.eks. Det betyder, at vinene fra Brunello di Montalcino bliver endnu mere koncentrerede, mere stramme og syrefriske og derfor kræver Brunello også en lang lagringstid. Brunello di Montalcino er også ekstremt gode vine til videre lagring, de kan ligge og modnes og udvikles i op til 30 år.

Vinens smag

Brunello di Montalcinos smagsprofil forklares oftest således: med stor fyldighed og smagsaromaer af læder, tobak, mørke bær -s å som kirsebær og blommer - florale indslag af violer og timian samt stenagtige mineraler og tanniner med varieret intensitet og format, alt efter vinens alder, og med en lang, frisk syre.

Passende mad

Passende mad til Brunello di Montalcino må gerne - lige som vinen - have fokus på kraftfuldhed, som f.eks. langtidskogt oksekind, der har ligget i rødvin i nogle døgn, tilsat en fyldig kartoffelpuré, gerne toppet med lidt friskhøvlet trøffel og med en kraftfuld og fyldig rødvinssauce.