Vino Spumante

(0)

Hvad betyder Spumante og hvad er den faktiske forskel mellem Spumante og Prosecco?

Vini Spumanti

Spumante betyder mousserende og hedder egentlig Vini Spumanti, hvilket også er den overordnede benævnelse på de italienske, mousserende vine, som kan komme fra hele Italien. De kan være lavet på en række forskellige druer, til forskel fra Prosecco, som er områdebestemt og skal komme fra den nordøstlige del af landet, og da enten fra Veneto eller Venezia-Friuli Giulia. Prosecco skal helt være lavet på den drue, der hedder Glera - men der er faktisk en undtagelse, hvilket bliver tydeliggjort under afsnittet Rosé Spumante.

Tidligere var Prosecco også navnet på druen Glera, hvilket selvfølgelig forvirrede en hel del. Men fra år 2009 skiftede Prosecco-druen derfor navn til netop Glera, og området Prosecco fik DOC mærket. Selv om spumante betyder mousserende, så kan det også forklare stilen på en mousserende vin. Står der Frizzante på en flaske med boblende vin, så betyder det, at vinen er let perlende. Står der i stedet Spumante på flasken, er vinen mere kraftigt mousserende. Altså, kan en Prosecco-vin benævnes Spumante og så hentyder det som nævnt til, at vinen er mousserende og ikke let perlende. Det er almindeligt at angive Spumante på vine fra område Asti i Piemonte, vine der i så fald er lavet på druen Moscato. Disse vine er som oftest søde, men der findes også halvtørre til knastørre eksempler.

Er Spumante tør eller sød?

Svaret er faktisk både og. Fra en rigtig dessertvinssød Moscato d'Asti til en elegant og knastør Prosecco. De gnistrende, frugtdrevne spumantevine er virkelig aperitiffernes konge, hvis du spørger en italiener. De læskende bobler er i dag et naturligt indslag i manges hjem, når noget skal fejres. Spumante vinene består af hundredvis af forskellige smagsnuancer og er derfor ekstremt alsidige vine, der med deres behagelige lethed passer som appetitvækker inden maden, til maden og videre til desserten. Den funklende spumantevin giver god energi til smagsløgene og efterlader en lækker aromatisk oplevelse hele middagen igennem. De forskellige spumantevine kan let finde plads og forene sig fint med mad, takket være deres ikke invasive personlighed, som spreder smil på de flestes læber efter det første sip.

Rosé Spumante

Som tidligere nævnt betyder spumante mousserende og derfor findes der naturligvis også mousserende rosévine, som går under samme navn. Til for nyligt hed alt mousserende, som var rosa - også fra Prosecco-området - Spumante. Dette på grund af, at vinene ikke måtte kaldes Prosecco, fordi druen til disse vine ikke var den grønne Glera-drue. Men siden 2020 er en lovændring trådt i kraft, efter majoriteten havde stemt for i Prosecco DOC, og da var de første vine allerede produceret og sendt på markedet. Interessen for Prosecco roséen har været helt utopisk stor, og det har tvunget producenterne til at allokere deres enormt eftertragtede vine, hvilket naturligvis blev en positiv - omend uventet - udfordring, da man ikke havde regnet med en sådan gennemslagskraft.