Vindistriktet Alicante ligger i det sydøstlige Spanien. Det varme klima passer perfekt til dyrkning af mange forskellige druer. Området har længe masseproduceret vine og har vingårde med et stort afkast. Regionen kan opdeles i to separate zoner. La Marina, som man kaldet kystområdet, har et middelhavsklima med vældig varme somre. Indlandsområdet Vinalope har et tørt klima, der også - som oftest - har meget høje temperaturer.
Stor variation af druer
I La Marina dyrkes eksempelvis druen Moscatel/Muscat, som man først og fremmest anvender til søde vine, f.eks. Moscatel de Alicante. I det tørre klima i indlandet trives derimod druen Monatrell/Mourvédre bedst. Denne drue findes i rød- og rosévine. Et eksempel på en rødvin, som indeholder Monastrell druer, er Fondillón. Hvide druer herfra er blandt andet Planta Fina, Merseguera og Macabeo.
Alicante som vinregion
Det har i lang tid været almindelig at lave vin i Alicante-regionen. Allerede i 1500-tallet var vin, som blev fremstillet i dette område, eftertragtet i store dele af Europa, især i England, Skotland, Holland og Sverige. Vinindustrien genererede arbejdspladser og økonomisk velstand for de personer, der boede i området. I litteraturen og historieoptegnelser er der mange referencer til Alicantes vin. For eksempel i Alexandre Dumas roman Greven af Monte Cristo. Rygtet vil også vide, at den franske kong Ludvig XIV, kun drak vin fra denne region på sit dødsleje. I de spanske myndigheders fortegnelser over spanske vinområder findes Alicante noteret helt tilbage i 1932. Men regionen blev først oprindelsesmærket i 1957.
Vine fra Alicante
Som nævnt er der en stor variation af vine med oprindelse i dette område. Fondillón, som er nævnt ovenfor, bliver lagret på egefade i mindst 8 år. Det er en nøddeagtig vin med en alkoholprocent på mindst 16. Det er egentlig en tør vin, men den har alligevel søde undertoner. Espumoso er i øvrigt en populær mousserende vin fra området.