Mousserende vin & bobler

(32)

At invitere familie og venner på et glas mousserende vin, når årets store fester skal holdes, er virkelig populært. Alt fra en læskende Spumante til Champagne. Vinoteket leverer altid dine bobler lige til døren - med levering over hele landet.

Saml dine egne favoritbobler eller vælg en af vores færdigpakkede samlinger med bobler. Vælg mellem Cava, Prosecco, Cremant, Champagne, Frizzante, Spumante eller noget andet fra vores brede og spændende sortiment.

Mere viden om mousserende vine!

Mousserende vin er en kulsyret vin, der gennem gæring eller en anden fremstillingsproces, er blevet tilsat kuldioxid. Bobler i Champagne for eksempel, fremstilles efter den allerældste metode (Champagnemetoden/den oprindelige metode). Denne metode fandt første gang sted i år 1531. Champagne er nok mest kendt, men også den spanske boblevin Cava produceres på samme måde, ligesom italienske Spumante, Crémant fra Frankrig og Sekt fra Tyskland. Mousserende vine er almindeligvis hvide og for det meste tørre, men der er også mousserende rosévine og røde mousserende vine. Alle bobler varierer i sin tørhed, frugtighed og sødme.

Hvad er så forskellen mellem Champagne, Prosecco og Cava?

Det er et spørgsmål de fleste danskere ikke kan svare på, så vi er glade for at kunne give jer lidt mere viden om forskellen mellem de forskellige bobler. Den perfekte viden, når du sidder ved et middagsbord med vennerne og spørgsmålet dukker op. Så kan du brillere! Det enkle svar på forskellen er, at de produceres forskellige steder, hvilket intet har med kvaliteten at gøre. Der findes dog forskellige kvaliteter, stilarter og prisklasser af de forskellige boblende drikke. 

Champagne

Champagne, verdens måske mest luksuøse bobler, der gør de fleste glade, når noget skal fejres. For at kunne kalde en moussernde vin for Champagne, så skal den være produceret i Champagne-regionen i Frankrig. Det er en uomgængelig regel og det eneste krav! De mest almindelige druer er Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Hvordan vinen så sidenhen produceres er ikke relevant, blot er det vigtigt, at den fremstilles i området Champagne!

Cava

Spaniens svar på Frankrigs Champagne. Men når det handler om at producere Cava, så findes der flere regler end for champagne.  #1 = for at kunne kalde vinen Cava, skal den være produceret i Spanien. Men her er der også regler for, hvilke druer man må anvende i produktionen, og disse druer er Macabeo, Pinot Noir, Chardonnay, Grenache, Malvoisie, Xarel-lo, Trepat, Parellade eller Monstrell. Cava må gerne produceres i flere områder, men druerne skal komme fra en af Spaniens godkendte kommuner. Vinen skal også være fremstillet i overensstemmelse med den tradiotionelle metode og så skal lagres i mindst 10 måneder. Også indholdet af alkohol er der regler for, den skal ligge mellen 10,8%-12,8%.

Prosecco

Manges favoritbobler kommer fra Italien, Proseccoens hjemland. Når det handler om reglerne for produktionen af Prosecco, så kan man sige, at det er en blanding mellem, hvordan men fremstiller Champagne og Cava. Fra begyndelsen var italienske Prosecco navnet på en grøn drue. Men for at beskytte Proseccoen, så fik druen i 2009 navnet Glera. Og nu produceres al Prosecco på denne drue i det nordlige Italien, i regionen Venetien. Således har du ligheden med Champagne, kan man sige. Når man fremstiller Prosecco, så handler det om gæringen, som foretages en ekstra gang i ståltanke, hvor man tilsætter gær og sukker. Prosecco lagres i ståltankene i 18-24 måneder, hvorefter den kommer på flaske. Man anbefaler at Prosecco drikkes, mens den er ung og frisk.

Sekt fra Østrig og Tyskland

Deutscher Sekt produceres kun i Tyskland og kun på hjemlandets druer, som f.eks Riesling, Pinot Blanc og Pinot Noir. Disse vine er af en højere kvalitet end de mere enkle, mousserende vine, der fremstilles i flere af Tysklands vinproducerende områder. Deutscher Sekt sælges med regionens, eller endda, med vingårdens navn printet på flasken. Dette giver en naturligt højere pris. For det meste er disse vine produceret i overensstemmelse med tradiotionelle metoder.

Sekt fra Østrig må kun benævnes Sekt, når vinen opfylder kravene og godkendes som østrigsk Qualitätswein. Vinene her klassificeres om Klassisk, Reserve og finest er Grosse Reserve, hvilket indebærer, at anden-gæringen sker på flasken og at den lagres med gærresterne i mindst 30 måneder.

Mousserende vin fra Sydafrika

Cap Classique, er en mousserende vin, som fremstilles i overensstemmelse med den traditionelle metode i Sydafrika og Western Cape. Størstedelen af druerne til vinen består af Chardonnay og Pinot Noir. De bedste hviler i mindst et år på gærresterne. Dette giver disse herlige toner af autolyse, som så mange værdsætter i bobler, lige fra Champagne til eksempelvis.

Britiske bobler

Ligesom i Champagne, så har man i det sydlige England en unik jordart bestående af kalkrige fossiler og endda, et lignende klima. Så sent som i 1980erne begyndte man at fremstille mousserende vin på samme måde som i Champagne, og med de samme druesorter´, Pinot Noit, Pinot Meunirt og Chardonnay. I de seneste år er der sket en betydelig kvalitetsforbedring og vinene har fået international opmærksomhed. Dog er produktionen ikke stor og prisbilledet er relativt højt.

Bobler fra New Zeeland

Med læring og det nære samarbejde med virksomheder i Champagne, skabes elegante og klassiske mousserende vine. Med et ekstremt touch af kvalitet og med en kort lagringstid på blot 18 måneder på gærresterne, bliver resultatet som oftest vældigt godt, uden at vinene behøver koste en formue. Størstedelen af produktionen sker i Marlborough, Hawkes Bay og Gisbourne, med de klassiske druer Pinot Noir og Charadonnay.

Australske bobler

Her produceres både højt og lavt, men noget, der er lidt ekstra sjovt og værd at prøve, er Sparkling Shiraz, som er en mousserende vin, lavet på rød druemost, i stedet for hvid. Vinene er fyldige, frugtige og har som oftest en hel del struktur. Når det gælder hvide, mousserende vine, så stikker vinene fra Yarra Valley og Adelaide Hills, med sit svale klima og gode kvalitetsbevisted, ud.

Bobler fra USA

I Californien, og her Napa Valley samt Sonoma, skaber man højkvalitative mousserende vine. Her findes et par store og navnkundige Champagnevirksomheder, som har valgt at satse og skaber fantastisk fine, mousserende vine på druerne Chardonnay ogh Pinot Noir.

Indlæs flere produkter +

Viser 24 ud af 32 produkter