Rioja

(13)

Rioja regnes uden tvivl for at være en af vinverdenens mest klassiske regioner og er det mest berømte distrikt i Spanien. Hvem har ikke hørt om Rioja?

Selv om regionen stadig er landets mest kendte, så begynder regioner som f.eks. Priorat og Ribera del Duero at tage kampen op om Spaniens bedste vinregion. Historisk set har Riojas vine ligget relativt længe på amerikanske egetræsfade, hvilket plejer af give en vaniljeagtig tone, der anses som godt og passende til Tempranillo-druens brombærtoner. Det bliver dog alt mere almindeligt, at producenterne i Rioja bruger fransk eg og kortere lagringstid, som igen betyder, at der i dag er en betydeligt større spændvidde på stilen inden for regionen. 

I har måske hørt, at en Rioja vin kan være enten moderne eller traditionel. Lidt forenklet kan man sige, at en moderne Rioja generelt er lidt mere frugtig og kraftig og med en tydeligere tanninstruktur end de traditionelle Rioja'er. Traditionelle Rioja'er er ofte en smule mere blege i farven og går mere i retning af modent elegante og bløde, med indslag af jord og urter. Det er heller ikke ualmindeligt, at du i de traditionelle finder vanilje og dild fra lagringen på de amerikanske egefade.

Rioja ligger i: det nordlige Spanien

Selv om syv druer er godkendte til fremstilling af røde Riojavine, så står Tempranillo som regel for mindst 75% af drueindholdet.

Rioja deles op i tre underregioner:

Rioja Alavesa

Rioja Alta

Rioja Baja 

De fineste Rioja-vine kommer generelt fra Alavesa og Alta, som har en højere beliggenhed og har et svalere klima end Baja. Jordforholdene er også lidt anderledes og domineres af kalkholdig ler og skiffer. Her dominerer Tempranillo. I Baja domineres klimaet mere af middelhavsvarmen, med tørre varme somre og milde vintre og en jordbund der som oftest består af jernholdig ler. Her domineres dyrkningerne af Grenache. 

Vinene, der produceres i Rioja styres - lige som vine i f.eks. Bordeaux - af klassificeringer. Det var oprindeligt tænkt som en kvalitetsklassificering, men i dag ses de mere som forskellen mellem vinenes stil.

Godkendte druer:

Blå: Primære: Tempranillo, Garnacha (Grenache), Graciano og Mazuela. Sekundære: Maturana Tinta, Maturana Parda og Monastel del Rioja

Grønne: Primære: Viura (Macabeo), Malvasia og Garnacha Blanca. Sekundære: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Verdejo, Maturana blanca, Tempranillo blanco og Turruntés.

Klassificeringer for røde vine i Rioja:

Cosecha eller Vino Jóven, betyder at det er en ung vin, som sjældent fadlagres. De er ofte frugtdrevne og egner sig ikke til langtids lagring. Denne klassificering anvendes også ofte af producenter, som af en eller anden grund står udenfor regelsættet for lagringskravene for Crianza, Reserva eller Gran Reserva

Crianza - En vin som lagres i mindst to år, hvoraf mindst 12 måneder på egefade og som ikke må frigives før tidligst tre år efter høsten. Disse vine er ofte vældig frugtige og let tilgængelige i stilen.

Reserva - En Reserva skal lagres i mindst tre år, hvoraf mindst et år på egegade, inden de kan komme ud på markedet. Den må altså ikke frigives inden det fjerde år efter høsten. Disse vine er generelt noget mere komplekse end Crianza-vinene, mindre kraftige og frugtige, men også mere elegante og nuancerede.

Gran Reserva - Vine, der klassificeres som Gran Reserva skal have ligget på fade i mindst to år og tre år på flaske, eller vice versa, og må dermed ikke frigives til videresalg inden det sjette år efter høsten. Her er frugtigheden dalet yderligere, mens kompleksiteten og nuancerigdommen er højnet.

Klassificeringer for hvide vine i Rioja

Crianza - En vin, der er blevet lagret i mindst et år, hvoraf mindst seks måneder på egefade.

Reserva - En vin, der er blevet lagret i mindst to år, hvoraf mindst seks måneder på egefade.