Languedoc-roussillon

(8)

Mellem Provence og Pyrénæerne i Sydfrankrig, ligger Languedoc-Roussillon, en af Frakrigs vigtigste vinregioner, når det gælder kvantitativ produktion. Alligevel er Languedoc-Roussillon et uudforsket område, hvis man taler med menigmand udenfor Frankrigs grænser.

I Languedoc-Roussillon produceres mere end dobbelt så meget vin per år, hvis vi sammenligner med f.eks. Bordeaux. Der findes omkring 210.000 hektar vingårdsland i Languedoc-Roussillon og i Bordeaux ca. 120.000 hektar. Til trods herfor er Languedoc-Roussillon ikke i nærheden af at være lige så kendt som Bordeaux. Årsagen til dette er det enorme antal producenter, som i tidens løb har drevet og arbejdet på vingårdene rundt omkring i Languedoc-Roussillon - med varierende bevidsthed om kvalitet og manglende viden hos mange af dem. I dag ser meget dog anderledes ud i Languedoc-Roussillon. Nu arbejder rigtigt mange ekstremt kvalitetsbevidste producenter i området, med stor viden og passion for deres ejendomme. Og heldigvis er prisbilledet ikke fulgt med i samme stigende takt som kvaliteten, hvilket betyder, at man kan gøre gode vinfund fra Languedoc-Roussillon, uden at tømme pengepungen!

De seneste årtier er bevidstheden øget markant og i dag finder vi her producenter, der skaber vine af absolut verdensklasse, men til en brøkdel af den pris man ellers skal betale i landets mere kendte distrikter. Klima Languedoc-Roussillon har en række forskellige mikroklimaer og hver plantet drue rundt omkring på vingårdene, har deres egen, foretrukne jordbundstype. Jordene består fortrinsvis af mørk lerjord, sandsten, grus og granit. Languedoc-Roussillon har stort set (med undtagelser mod vest) et klima, som påvirkes af Middelhavet, hvilket medfører hede somre (Frankrigs tørreste region) og milde vintre.

Appellationer Languedoc-Roussillon er inddelt i følgende appellationer:

Fitou AOC

Corbières AOC

Côte du Roussillon

Costières de Nîmes

Minervois

Coteaux du Languedoc.

Druer i Languedoc-Roussillon

Frem til 1980'erne var det kvantitet, der kom før kvalitet i Languedoc-Roussillon og dengang var det frem for alt druer med et stort afkast, der dominerede på de forskellige vingårde. I dag er mange af disse "mere enkle" vinstokke skiftet ud med mere kvalitative druesorter, som f.eks. Syrah, Grenache og Mourvèdre til de røde vine. Selv om størstedelen af vinrankerne er med druen Carignan, så ved man i dag, hvordan druen bedst behandles for at kunne levere vine af rigtig fin kvalitet. Når det gælder grønne druer til de hvide vine, så er Ugni Blanc, Grenache Blanc, Bourboulenc, Macabeo, Clairette, Piquepoul, Roussane og Marsanne de mest almindelige. Alt efter vingårdenes beliggenhed, soleksponering og hvilke jordforhold der råder, passer forskellige druer til forskellige vine.