Tenuta di argiano

(0)

Argiano er et velkendt kvalitetsvaremærke i Brunello, - med høje karakterer fra blandt andre Robert Parker og James Suckling, og med rødder i Sassicaia er Argiano blevet et ikon i Montalcino.

Kort om Argiano

Tenuta di Argiano er et ægte ikon i Montalcino. Slottet er fra 1580 og ligger højt på listen over Brunello-producenter. Udover Brunello er Arigiano kendt for deres produktion af supertoscanske Solengo, udviklet af dr. Tachis, som tidligere var chefønolog ved Sassicaia. I en periode var danskeren Hans Vinding-Diers med som vinmager, i dag er lederen Bernardino Sani, som har højnet kvalitetsniveauet yderligere.

Vingårdens historie

Tenuta di Argiano er en af Toscanas store, gamle, majestætiske vingårde. Selve slottet er i renæssancestil og blev bygget i 1581-1596. Siden da har man dyrket vinavl i nærheden af slottet. Frem til 90'erne ejede grevinde Noéma Marono Cinzano (fra familien bag Cinzano vermouth) vingården og revolutionerede blandt andet kvaliteten med hjælp af Sassicaias daværende ønolo, Giacomo Tachis. I hele perioden under 00'erne boede danske Hans Vinding-Diers i Argianos kælder, hvor han hjalp til med at gøre Argiano til det den er i dag. Grevinde Noéma solgte til en brasiliansk rigmand, hvis livsfilosofi er kvalitet fremfor kvantitet, hvilket umiddelbart førte til, at man lod en karismatiske vinmager Bernadino Sani tage roret. Selv om Argiano altid er blevet hædret for at være synonym med valuta for pengene og Argiano tidligere har fået udmærkede anbefalinger, er målet at nå hele vejen til kvalitetstoppen. Man har blandt andet sat store investeringer i en grundig og historisk korrekt restaurering af det smukke slotspalads, og man stræber fortsat efter perfektion i vinene.

Internationalt hyldet 

Udover de traditionelle vine Rosso di Toscana og Brunello di Montalcino fortsætter Argiano også med at lave den fantastiske og hyldede supertoscaner Solange. Argiano er en af blot 22 italienske vingårde, der er blevet omtalt i Robert Parkers bøger. Argiano har også høstet ros hos Wine Spectator og modtaget Gambero Rossos eftertragtede 3 Glas flere gange.