Poderi luigi einaudi

(1)

Luigi Einaudi, Italiens præsident fra 1948 til 1955, grundlagde som 23-årig vingården af samme navn, som senere blev verdensberømt for sin Barolo.

Kort om Poderi Luigi Einaudi

Barolo Einaudi grundlagdes af italiens præsident 1948-1955, der allerede som 23 årig begyndte at købe vingårde og sidenhen blev verdensberømt for sine Barolos - især vingårdene Costa Grimaldi og Cannubi er legandariske. For nyligt er der også blevet købt plantager i Monvigliero og Bussia. Einaudi har mere end ti gange vundet de eftertragtede 3 glas i Gambero Rosso (den italienske vinbibel) samt guld ved Decanter's World Wind Awards 2019.

Historie

Luigi Einaudi købte i 1897 en 16 hektar stor ejendom i Piemonte. Vinavlen her er kendt for sin top Dolcetto, Langhe Nebbiolo og ikke mindst Barolo. I dag er vingården blevet gennemrenoveret og forvaltes af Matteo Sardegna. Einaudi har 104 hektar, hvoraf de 52 er fordelt på 11 små vingårde, spredt over Dogliani, La Morra og Barolo. Og selv om den største produktion er Dolcetto, er Einaudi blevet kendt for sine Barolos, ikke mindst fra vingårdene i Costa Grimaldi og Cannubi. Cannubi er for mange Barolo-eksperter den bedste Barolo plantage, som ligger i hjertet af Barolo. Luigi Einaudi prøvede i 50'erne at købe en del jord, men da sælgeren fik nys om, at det var den italienske præsident, der var køberen, steg prisen, så det var først i 1997 det lykkedes at købe det eftertragtede område. Mange andre kendte producenter ejer dele af dette område, bl.a. Sandrone. Einaudis andel af jorden udgør 2,25 hektar midt i Cannubis hjerte og med en gammel vingård på jordens højeste punkt.

Costa Grimaldi

Vingårdens landemærke Barolo Costa Grimaldi er frugten af Einaudis bedste jorde i Barolo. Druerne kommer fra et sydøstligt beliggende område på i alt 1,6 hektar og ligger 310 meter over havet. Vinrankerne er gennemsnitligt 45 år gamle. Barolo Terlo er områdets tredje vingård, som ligger på jorde tæt på Costa Grimaldi. Dogliani er en ny betegnelse og derfra kommer de bedste Dolcetto-vine. Einaudi er kendt for at producere en af de allerbedste Dogliani Dolcetto.