Ungarn er et fantastisk vinland, som længe har kæmpet i modvind.. Men du har vinden endelig vendt og Ungarn blomstrer som vinland som aldrig før. Årsagen er den konstante fokusering på udvikling og den store vinkundskab, som hersker på de forskellige vingårde. Et vinland, der er værd at opdage!
Historien. Ungarn er et land, der gennem landets historie har været ekstremt katastroferamt, og ikke mange havde troet på et Ungarn som vinland ville kunne overleve og endnu mindre at blive anset som et kvalitetsproducerende vinland, men sådan er det nu, og landet producerer vine af vidunderlig kvalitet. Især hvide vine og de søde Tokajvine. Da mongolerne invaderede landet i 1241, blev det ødelagt og senere okkuperede tyrkerne landet i ca. 160 år. Oven i kan de to verdenskrige lægges. Noget, der virkelig slog sømmet i kisten for landets fremtidige vindyrkning var, da vinlusene slog til i 1870erne. Men ved hjælp af privatisering af vinindustrien og udenlandske investeringer i 1990erne, har Ungarn fået sin genopblomstring som vinland og i dag produceres der vine af absolut topklasse i Ungarn. Vinlovgivning. Ungarns Vinlovgivning er baseret på det franske AOC-system, dog med en række omskrivninger de seneste 20 års tid. Ungarn er inddelt i 36 kvalitetsområder. OEM og seks større områder, OFJ, og med sidstnævnte kom mere fleksible vinlove. Klimaet. Ungarn har indlandsklima med kolde vintre og meget varme somre. Noget, der også spiller ind, er de varierende højder, som dyrkningerne ligger på samt påvirkningen fra Balatonsøen, som holder de nærliggende distrikter tempererede længere ind på efteråret. Efteråret er langt og solrigt, hvilket er optimale forhold til dannelse af ædelråd. Det er ligeledes ædelråd, der er afgørende for Tokajvinene. Distrikterne.
Transdanubien er al vinland vest for Donau, omfattende 14 af landets 22 godkendte vindistrikter. Vigtige faktorer for de fordelagtige dyrkningsforhold er de tre søer Donau, Balatonsøen og Neusiedlersøen.
Nagy Alföld "Den store Slette" ligger mellem Donau den store flod Tisza. Dette område har ca. 50% af landets vindyrkninger. Man producerer mest mere enkle vine og til det ungarske folk selv.
Det nordlige Massiv ligger i det bjergrige højland nordøst for Budapest. Hertil hører Tokaj.
Tokaj er landets vigtigste vindistrikt. Området ligger i den nordligste del af landet, vel beskyttet af bjergkæden Karpaterne i nord. Her i området. har man produceret søde vine i mere end 300 år. Og her er det de to druesorter Furmint og Hárslevelü, der gælder. Taler man om vine af kvalitetsklasse, så går de fra tør til halvtør, men vinstilen varierer rigtig meget i området. Alt fra knastørre til helt søde vine. De mousserende vine, der produceres i Tokaj, er fremstillet i overensstemmelse med traditionelle metoder. Noget, der er fælles for de halvsøde til søde vine er, at de alle kommes på en 50 cl flaske, som kaldes Szamorodni, hvilket betyder "den måde den blev dyrket på" og indebærer, at alle klasens druer er blevet brugt til den færdige vin. Noget, der har været specielt for disse vine gennem tiderne er, at de oftest har en let oxideret tone, grundet egefadene, som stort set aldrig fyldes helt op og dermed levner plads til oxidation. Står der derimod Aszú på flasken, betyder det, at du kan aflæse vinens sødmegrad. Den sødeste ligger mellem 3 og 6, hvoraf 6 er den sødeste.