Sydafrika

(7)

Sydafrika er måske for mange et ganske nyt bekendtskab, når det drejer sig om vin. I vínverdenen tilhører de også den så kaldte "Nye Verden", som man generelt kalder nye vinproducerende land udenfor Europa.

Sydafrika er det eneste afrikanske land, der i dag producerer vin, der er værd at nævne og det skyldes meget landets størrelse, svale klima og nærhed til havet, som egner sig rigtig godt til vindyrkning. Selv om landet tilhører Den gamle Verden, har man i Sydafrika dyrket vin siden 1659. Man har ved hjælp af den hollandske kolonist Jan van Riebeecks dagbog fået den præcise dato for det man betragter som den sydafrikanske vinindustris fødsel. I dagbogen skrev han, at man den anden februar samme år, foretog den første presning af druer fra området omkring Kapstaden. Selv om man har lavet vin i mere end 350 år, var det ikke før Apartheids fald, at vinproduktionen virkelig tog fat, og hvor også sanktionerne for vinindustrien forsvandt. I dag produceres alt fra enkle bag-in-box vine til højkvalitative vine, som får topkarakterer af kendte vinkritikere i hele verden. Lige som i de fleste andre lande, har Sydafrika siden 1973 haft vinlove, hvor man har delt landet op i forskellige, geografiske enheder. Appellationssystemet hedder WO og betyder "Wine of Origin", som garanterer vinens oprindelse, druesort og årgang. Loven er dog ikke helt så streng som i Europa, når det gælder områdespecifikke druer. Alle druer kan dyrkes hvor som helst i landet. Kontrolorganet, der opretholder lovene og kvaliteten hedder "The Wine and Spirit Board". En godkendt vin får et segl - også kaldet busticket - som fastgøres på flaskehalsen. Seglet må dog kun anvendes på vine, der kommes på flaske i Sydafrika.

Druer

De dominerende blå druer

Pinotage Sydafrikas egen, stolte drue, som i 1920 blev skabt ved en krydsning af Pinot Noir og Cinsaut, giver ofte kraftige vine med en røget karakter, men findes også som mere elegante og frugtige eksemplarer. Generelt passer vine, der er lavet på Pinotage, godt til grillmad, og i Sydafrika er disse vine meget populære ved en "braai", som er en speciel, sydafrikansk grillfest. .
Cabernet Sauvignon En af verdens mest dyrkede blå druer, som i Sydafrika ofte bliver kraftfuld og rig på tanniner. med indslag af solbær, cedertræ og blyant. Blandes her ofte op med Shiraz eller Merlot for at gøre vinen mere blød.
Shiraz/Syrah Dyrkes mere og mere i Sydafrika fordi den er så relativt letdyrket og robust. Også Shiraz får ofte en noget røget karakter, med indslag af læder, tobak og chokolade.
Merlot Varierer ganske meget i sin karakter og kan både være stram og tør som en Cab, men også fugtig og silkeblød som en Pinot. De almindeligste karaktertræk er indslag af jordbær og hindbær, men kan også gå i en mere krydret retning med indslag af lakrids.

De dominerende grønne druer

Chenin Blanc Også kaldet Steen i Sydafrika og nok den stadig mest dyrkede drue i landet, selv om Sauvignon Blanc har løbet stærkt de seneste år. Anvendes både til fremstilling af Brandy og hvidvine, som produceres i alt fra knastørre vine til mousserende, men også søde dessertvine. Gæres ofte på egefade for at opnå en ekstra kompleksitet og dimension til vinen.
Colombard Dyrkedes tidligere først og fremmest til fremstilling af Brandy, men anvendes i dag også i stor udstrækning til hvidvin, mest til mere enkle bordvine, da den slet ikke egner sig til lagring. Vine lavet på Colombard går som oftest i den mere frugtagtige retning.
Sauvignon Blanc Den drue, som måske er på størst fremmarch i Sydafrika, hvor den ofte går i toner af stikkelsbær, nyslået græs, grøn peberfrugt og asparges.
Chardonnay Har tidligere - ligesom Chardonnay fra Australien - haft et lidt dårligt ry, fordi man har haft en tendens til at lagre vinene alt for længe på egefade, hvilket førte til så kaldt "over oaking". I dag er tendensen dog, at man finder "ikke egede" Chardonnay'er fra Sydafrika, alternativt vine som har ligget en kortere periode, hvilket har ført til, at de i dag går i en mere frisk retning med smag af grønne æbler og pærer. De egefadslagrede vine herfra får ofte toner af smørkaramel, almindelig og tropisk frugt.

Der laves også en del mousserende vine i Sydafrika. Method Cap Classique foretages i overensstemmelse med champagnemetoden, hvor anden gæring sker på flaske. Resultatet bliver ofte en frugtig og frisk mousserende vin, som er meget prisvenlig, sammenlignet med Champagne. Traditionelt har man anvendt Sauvignon Blanc og Chenin Blanc, men brugen af Chardonnay og Pinot Noir er øget. Man kan også finde mere enkle mousserende vine, som også kan være røde, og i så fald oftest lavet på Pinotage. Regioner - Nogle af de mest almindelige sydafrikanske regioner og distrikter. Coastal Region

Swartland Ligger cirka 50 kilometer nord for Kapstaden og navnet menes at stamme fra den store udbredelse af Renosterbos (en urteblomst), giver landskabet sin mørke farve på visse tider af året. Kendt for sine kraftfulde og rustikke rødvine og hedvine.
Stellenbosch Formodentlig Sydafrikas mest kendte vindistrikt og det næst ældste efter Constantia. Anses af mange som værende landets vinhovedstad. Distriktet består af mere end 50 forskellige jordarter, hvilket betyder, at man her kan producere en utrolig bred vifte af forskellige vine. De mest almindelige druer er Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Shiraz og Merlot.
Constantia - Sydafrikas ældste vindistrikt, som ligger i direkte forbindelse med Kapstadens sydlige forstæder, lige ved Kap det Gode Håb-odden, ved Taffelbjergets sydøstlige skråninger. Her har man et klima der minder om det ved Middelhavet og jordene går fra sandstensjorde til grusjord med granit. Distriktet består kun af otte vingårde og de vigtigste druer er Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Muscat, og Merlot.
Tulbagh - Vingårdene i Tulbagh ligger godt beskyttet som en lavning mellem de tre bjerge Groot Winterhoek, Witsenberg og Obiekwaberg. Distriktet er noget svalere end de andre i nærheden.
Paarl - Ligger lige nord for Stellenbosch og navnet, som betyder perle, kommer fra den store granittop, der læner sig ind over samfundet og under visse forhold siges at funkle som en perle. Her dyrkes først og fremmest Chenin Blanc, tæt efterfulgt af Cabernet Sauvignon og Shiraz.
Franchhoek Valley - Også kaldet "The Gourmet Capital of the Cape", ligger lige sydøst for Paarl og er omgivet af bjergene Groot Drakenstein Franschhoek mountains, Klein Drakenstein og Simonsberg
Darling - Ligger cirka en times kørsel nord for Kapstaden og er en by, der lever vældig meget af turisme. Klimaet er noget svalere her, meget på grund af Atlanterhavets nærhed. Her domineres dyrkningerne af Sauvignon Blanc

Cape South Coast

Overberg - Et relativt nyt distrikt, som historisk set har været kendt for sine store æbleplantager. I dag har mange innovative vindyrkere bosat sig her, hvor man producerer køligt-klima-vine på druerne Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Noir og Syrah. .
Walker Bay - Beliggende langt sydpå producerer Walker Bay først og fremmest svale og elegante vine på Chardonnay og Pinot Noir, men også Sauvignon Blanc, Pinotage og Merlot dyrkes med fremgang.
Cape Agulhas - Sydafrikas sydligste vindistrikt og klimaet påvirkes meget af de svale atlanterhavsvinde. Et område som egner sig vældig godt til dyrkning af Sauvignon Blanc og andre grønne druer.

Breed River Valley

Breedekloof
Worcester
Robertson