Østrig

(7)

Med en af verdens mest hårde vinlovgivninger og sit "kølige klima" producerer Østrig nogle af verdens mest ærlige og kvalitative vine. Klimaet er kontinentalt - med hårde vintre og varme, tørre somre.

Østrig - et fantastisk vinland!

Østrigs dyrkningsland begunstiges af floden Donau samt den store sø Neusiedlersee i landest mest østlige del. Østrig er opdelt i tre regioner (Weinbauregionen), som videre er opdelt i 16 distrikter (Weinbaugebiete). De tre regioner er Niederösterreich, Burgenland og Steiermark.

Østrigs vindyrkning domineres af grønne druer og frem for alt nationaldruen Grüner Veltliner optager en tredjedel at det totale dyrkningsareal. Der er omkring 35 tilladte druer i alt til kvalitetsvine, hvoraf 22 er grønne druer og 13 blå.

De vigtigste blå druesorter til rødvin er Zweigelt (den mest almindelige drue), Blaufränkisch, Blauer Portugieser og St. Laurant.

På den grønne side til hvidvine, er det Grüner Veltliner, der dominerer efterfulgt af Welschriesling (ikke i slægt med Riesling), Weissburgunder (Pinot Blanc) og Müller-Thurgau.

Østrigs vinstrikter:

Niederösterreich - Med mere end halvdelen af det totale dyrkningsareal er dette område det vigtigste af de tre. Mest med hvide, tørre vine på druen Grüner Veltliner samt en del mousserende vin, som også produceres her. Kamptal, der ligger omkring byen Langenlois, er kendt for sine tørre og smagfulde vinepå Grüner Veltliner Riesling, men også Pinot Blanc og Zweigelt dyrkes her.

Wachau - Her finder dyrkningen sted på stejle terrasseskrænter ned mod Donau floden. Det er landets vigtigste distrikt, når det handler om kvalitetsvin på druerne Riesling og Grüner Veltliner. Her har man også sin egen kvalitetsskala baseret på druernes modenhed og kvalitet i forbindelse med høsten.

Fra de letteste Steinfader til Federspiel og sidst de kraftfulde Smaragd.

De fem øvrige distrikter er Wagram (tidligere Donauland), Thermenregion, Kremstal, Carnuntum og Traisental. Wien var tidligere en region for sig, men i dag tilhører hovedstaden Niederösterreich. Med 612 hektar dyrkning indenfor bygrænsen. De fleste vine sælges på stedet - og gerne når de er unge - på vindyrkernes egne serveringssteder, de så kaldte Heuriger. Druerne, der dyrkes her, er frem for alt Grüner Veltliner, men også Pinot Blanc, Riesling og Chardonnay.

Burgenland - I den sydøstligste del af landet og grænsende til Ungarn, ligger de fire distrikter Neusiedlersee, Leithaberg/Neusiedlersee-Hügelland, Mittelburgenland og Eisenberg/Südburgenland. De to førstnævnte nyder størst anseelse og ligger på hver sin side af den lavvandede sø Neusiedlersee. Disse to områder omkring søen er landets centrum for søde vine, fordi det specielle klima er ideelt for botrytis (ædelråd), som angriber druerne. I Mittel- og Südburgenland finder vi hjemstedet for mange af landets rødvine, som først og fremmest laves på kvalitetsdruen Blaufränkisch, men en del vine fremstilles også på Zweigelt, Cabernet Sauvignon og Merlot.

Steiermark - På grænsen til Slovenien i syd. Med sit kuperede og regnfulde klima produceres friske hvide vine på grønne druer, mest på Welschriesling.