New Zealand

(4)

New Zealand - et af den nye verdens yngste vinlande. Selv om man siden 1819 har plantet vinstokke i New Zealand, så gik der omkring 150 år, før man for alvor begyndte at dyrke vin.

En årsag til den sene start var, at vinlusene var på fremmarch i New Zealand i 1895, men også hårde regelsæt forhindrede vinmagerne i selv at sælge deres vine til borgerne. I juni 2018 dannedes Appellation Marlborough Wine (AMW) af de vigtigste 36 producenter i distriktet. Kravene der stilles, for at en vin kan kvalificeres er, at druerne skal være dyrket på økologisk certificeret jord i Marlborough, vinen skal kommes på flaske i New Zealand og udtaget fra høsten må ikke være for stort. Endvidere skal vinene testes af et godkendt smagspanel i New Zealand.

I 1960 fandtes knapt 400 hektar vingårdsland i New Zealand, til forskel fra i dag, hvor der er ca. 35000 hektar, så stigningen har været enorm siden da. Til sammenligning med størrelsen på Champagne - og hele vinens verden i øvrigt - så står New Zealand kun for 1% af verdensproduktionen, og de fleste vingårde er meget simple og små med fokus på produktion af vin af højeste klasse. Landet har også verdens mest østlige vindistrikt, Gisborn, på Nordøen samt verdens mest sydlige distrikt i Central Otago på Sydøen.

I 1973 begyndte man at plante på Marlborough, hvor hele 59% (ca. 22000 hektar) af landets Sauvignon Blanc dyrkning findes. Det er også Marlborough, der er verdenskendt for sine fantastiske vine på netop Sauvignon Blanc-druen, efterfulgt af den blå Pinot Noir-drue, som i øvrigt er den næst mest dyrkede drue i landet. New Zealand er det land, som stilmæssigt mest ligner den gamle vinverden. Med sine svale Pinot Noir vine, elegante og friske Sauvignon Blancs, florale og animalske Syravine, der minder om dem fra Rhone, Bourgogne-lignende Chardonnay og de Bordeaux-blends, der produceres her. 70% af landets vindyrkning består af grønne druer. Bæredygtighed er af stor vigtighed for Newzealænderne og hele 98% af druerne siges at være certificerede som værende bæredygtige. New Zealand er først og fremmest delt op i Nord- og Sydøen, og videre i 12 vindistrikter. Af de to øer har Sydøen det svaleste klima og derfor trives druer som Sauvignon Blanc og Pinot Noir vældigt godt der. På Nordøen er det Syrah, Gewürtztraminer og Cabernet Sauvignon, der trives på grund af det noget varmere klima, hvor druerne får mulighed for at modne fuldt ud.