Grækenland

(0)

Grækenland, vinens vugge, og et af verdens førende, vinproducerende lande. Ifølge arkæologiske fund skulle vinproduktionen i Grækenland have fundet sted siden år 2000 f.Kr. Men spørger man grækerne selv, så er det snarere 4000 år f.Kr. Udgravningerne har fundet sted i den nordlige del af landet, hvor det hele også skulle være startet.

Ifølge den græske mytologi var det vinguden Dionysos, som lærte grækerne at fremstille vin. Det var også Grækenland der med sin vin og olivenolie opbyggede den civilisation, som blev grunden for vores vesterlandske kultur. Dog havnede Grækenland i en 500 års dvale som vinland. Det var først for omkring 30-40 siden, at vinfremstillingen virkelig blev vakt til live igen, og der er sket en enorm vækst, når det drejer sig om bevidstheden indenfor vinmageriets teknik samt hvor druerne trives bedst og hvilke druer, der passer bedst til de respektive jordforhold. I Grækenland finder man vindyrkning i næsten hele landet, men det grækerne altid har været mest kendt for, er deres Retsina-vine. Retsina får sin karakter af tørret, pulveriseret harpiks (ca. 1 kg per hektoliter vin) fra Aleppofyr, og tilsættes under alkoholgæringen. Retsina-vinene fremstilles på druen Savatianoen, ofte iblandet en mindre mængde Roditis eller Assyrtiko druer, for at højne vinens frugtsyre. Retsina er i tidens løb blevet anset for værende enkel og dermed brugt som hverdagens bordvin. Der er heldigvis sket meget sidenhen og teknikken har taget et stort skridt fremad. I dag findes der gode og kvalitative Retsinavine. Det er heller ikke helt usandsynligt, at vi inden for overskuelig fremtid vil se en ny trend med de bedste eksemplarer, når man tænker på, hvor hurtigt eksportmarkedet er vokset de seneste år. De græske vines kvalitet er generelt blevet meget bedre og eksporten ud i verden er vokset enormt. Frem for alt for vine på den grønne Assyrtiko drue og den blå Xinomavro. Produktion. Med Grækenlands hele 130.000 hektar vindyrkningsareal, så er det alligevel kun cirka halvdelen, der går til vin. Sammenlagt produceres ca. 500 millioner liter vin per år, fordelt på mere end 630 vingårde i hele landet. Distrikter.

  • Trakien
  • Makedonien
  • Peloponnesos - Grækenlands vigtigste vinregion.
  • Sterea Ellas
  • Ioniske øer
  • Ægæiske øer
  • Kykladerna
  • Kreta

Druer. Selv om man i historiens løb har identificeret hundredevis af indenlandske druer i Grækenland, så er det blot en håndfuld, der får opmærksomhed og står for de mest kvalitative vine. Assyrtiko er en grøn drue, som giver friske, tørre og elegante vine og absolut er en af de druer, der i moderne tid har sat Grækenland på vinkortet. Andre druer, der er værd at nævne, når det handler om kvalitet og som værende spændende at prøve, er blandt andet Xinomavro - en blå drue med tyk skal. Vine på den drue kan sammenlignes med vine på Nebbiolo-druen. De seneste år er der skrevet mange begejstrede artikler om Grækenland som vinland. Lagorthi er en grøn drue, som i Grækenland har været meget respekteret i lang tid. Den anses for at give fine kvalitetsvine, næsten cremede i teksturen og med florale toner.