Australien

(14)

Australien er et land, der er på stærk fremmarch, når det gælder vinproduktion. Og i dag er landet verdens fjerde største vineksportør.

Der findes vinmarker i stort set hele Australien, men majoriteten af dem befinder sig i den sydlige del, ikke mindst i de mere velrenommerede områder, hvor klimaet og jordene egner sig bedre til vindyrkning. Australien beskæftiger sig med alt fra masseproduktion til produktion af rigtigt højkvalitative vine af ypperste klasse.

I vintermer regnes landet som en del af den så kaldte Nye Verden, selv om man i landet har dyrket druer i flere hundrede år.

Australien er som bekendt et meget stort land og alt efter, hvor druerne dyrkes og vinene fremstilles, så producerer man masser af vin af forskellig karakter. Australien er inddelt i store regioner, som videre er delt op i distrikter. Nogle af landets største og vigtigste regioner og distrikter:

New South Wales. Geografisk beliggenhed: Det sydøstlige Australien. De mest almindelige druer

Blå

 • Shiraz
 • Cabernet Sauvignon

Grønne

 • Semillon
 • Chardonnay
 • Riesling

New South Wales er Australiens mest folkerige delstat, som fik sit navn af den brittiske søofficer James Cook, der under en opdagelsesrejse i den sidste del af 1700-tallet mente, at der var ligheder mellem Sidneyområdet og Wales. Området har et tropisk til subtropisk klima, hvilket egentlig ikke skaber optimale forudsætninger for vindyrkning, men man fokuserer især på Shiraz og Semillon, som begge gør sig rigtigt godt i regionen. Delstatens største og mest kendte region er Hunter Valley, som desuden var en af landtes første og har vinmager-aner tilbage til begyndelsen af 1800-tallet.

South Australia. Geografisk beliggenhed: Det sydøstlige Australien - og her produceres næsten halvdelen af landets vine. De mest almindelige druer

Blå

 • Shiraz
 • Grenache
 • Cabernet Sauvignon
 • Mataro (Mourvedre)

Grønne

 • Riesling
 • Semillon
 • Chardonnay

Barossa Valley Ligger nordøst for Adelaide. Det var tyske invandrere, der i midten af 1800-tallet grundlagde den australske vinindustri i South Australia. Her står man for cirka en fjerdedel af landets totale vinproduktion. Man fremstiller først og fremmest vin på Shiraz, som også går under navnet Barossa Shiraz. Og fordi Australien klarede sig igennem uden vinlusene, så findes i dag verdens ældste vinstokke i Barossa. Andre talrige druer i distriktet er Grenache, Mourvedre (Mataro), Semillon og Riesling. Clare Valley Ligger stort set lige nord for Adelaide. Her produceres først og fremmest vine på Shiraz, Cabernet Sauvignon, Grenache og Riesling. De fleste vinranker står plantet 400-500 meter over havet og klimaet er kontinentalt, med svale til kolde nætter og varme til hede sommerdage. Fordi Clare Valley har en højere beliggenhed end andre regioner i South Australia, og man kan regne med svale nætter, også når det er højsommer, får man en mere langsom og jævn modningsproces. Den smule nedbør man får om sommeren betyder, at man fra tid til anden må ty til vanding. Tørken betyder dog, at området er mere eller mindre forskånet for svampesygdomme.

Coonawarra Coonawarra er et aborigint ord, som betyder Kaprifolie. Her er man kendt for sine Cabernet Saugivnon druer, der vokser i distriktets karakteristiske "Terra Rossa", en rød lerjord, som er meget rig på jern; heraf den røde farve og navnet. Fordi distriktet ligger så tæt på havet - ca. 60 km - har man et kystklima, der godt kan minde om klimaet i Bordeaux. Udover Cab er de allermest almindelige druer Shiraz, Merlot og Chardonnay. Eden Valley Lige nord for Adelaide, mellem Barossa i vestog Adelaide Hills i syd, ligger Eden Vally, som måske er allermest kendt for sine Shiraz- og Riesling-vine. Andre almindelige druesorter er Cabernet Sauvignon og Chardonnay. Adelaide Hills Ligger øst for Adelaide og opnåede appellationsstatus i 1998. Her dyrkes først og fremmest - i størrelsesorden - druerne Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Gris McLaren Vale 35 km syd for Adelaide ligger McLaren, et lille distrikt med middelhavsklima og fire ganske tydelige årstiden. Varme, tørre somre og vintre med megen regn. Fordi distriktet ligger på tæt på havet rammes McLaren sjældent af frost og tørke, hvilket er positivt for de druesorter man dyrker her. De fleste vingårde er små og familieejede, og man har fokus på kvalitet, snarere end kvantitet.

Western Australia Geografisk beliggenhed: Det vestlige Australien og i areal Australiens største delstat med hovedstaden Perth. De mest almindelige druer:

Blå

 • Cabernet Sauvignon
 • Shiraz
 • Merlot

Grønne

 • Chardonnay
 • Sauvignon blanc
 • Sémillon

Margaret River Western Australias største og mest kendte vindistrikt ligger i landets mest sydvestlige del og her produceres højkvalitative vine i Bordeaux-stil. Klimaet er mere maritimt end i nogle af Australiens andre regioner. Her har man også den laveste gennemsnitstemperatur og med sit markante middelhavsklima - med lidt nedbør og relativt svale vejrforhold - minder det om Bordeaux klima på en tør sommer. Selv om regionen kun står for 3% af landets totale drueproduktion, så kommer ca. 20% af landets premiumdruer alligevel fra Margaret River. De vigtigste druer er Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon blanc, Sémillon, Shiraz, Merlot og Chenin blanc. Frankland River Ligger 185 km øst for Margaret River og har et middelhavsklima med mineralrige jorde, som ofte giver elegante og højkvalitative vine. Den typiske Frankland-vingård dyrker Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon og Shiraz, hvor man anser Riesling som Franklands specialitet. Swan Valley - Ligger ved Perth og distriktet producerer først og fremmest stærke dessertvine, som minder om portvin. Victoria Geografisk beliggenhed: Længst nede i det sydøstlige Australien, hvor man står for ca. 25% af landets vinproduktion. De mest almindelige druer

Blå

 • Shiraz
 • Merlot
 • Cabernet Sauvignon
 • Pinot Noir
 • Sangiovese

Grønne

 • Riesling
 • Verdelho
 • Chardonnay
 • Gewurtztraminer

Mornington Peninsula Ligger lige syd for Melbourne og er et af Victorias vigtigste vindistrikter. Vinene herfra adskiller sig ganske markant fra de vine, som mange forbinder med Australien, nemlig kraftige og smagfulde Shiraz'er. Grundet beliggenheden i et af Australiens svaleste vindyrkningsområder fremstiller man her først og fremmest elegante vine på Pinot Noir og Chardonnay. Goulburn Valley. Her påbegyndtes seriøs vindyrkning i 1800-tallet og i distriktet findes nogle af verdens ældste Marsanne vinstokke, som oprindeligt stammer fra Rhônedalen. Takket være de sandede jorde, var området relativt forskånet for vinlus-epidemien, der ramte verden mod slutningen af 1800-tallet. Udover Marsanne er de mest almindelige druer i Goulburn Chardonnay, Riesling, Shiraz samt Cabernet Sauvignon. Yarra Valley Øst for Melbourne ligger Yarra, som er et svalt distrikt kendt for Chardonnay, mousserende og Pinot Noir-vine. Distriktet er Victorias ældste, med aner tilbage til 1838. Australien har længe været associeret med tunge, fadlagrede Chardonnay'er, men da trenden rundt omkring i verden har ændret sig, har Yarra Valley med sit svale klima taget kampen op om at produdere mere elegante og syredrevne Chardonnay'er - lidt i retning af Bourgogne-stilen. Bendigo - Et lille distrikt nordvest for Melbourne, som mest producerer strukturerede vine på Cabernet Sauvignon og Shiraz. Geelong - Ligger vest for Melbourne og her fremstilles vine på Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinot Noir samt Chardonnay. Glenrowan - Nordøst for Melbourne, ved floden Murray, ligger Glenrowan og Rutherglen. Her produceres Australiens berømte Liqueur Muscat (en sød hedvin på Muscatdruen). Murray Hill/Swan Hill - Varmen og klimaet her egner sig rigtigt godt til fremstilling af Chardonnay-vine, men i dag produceres også rødvine på Cabernet Sauvignon, Shiraz og Sangiovese.