Argentina

(3)

Argentina, landet med en vinhistorie som strækker sig helt tilbage til år 1556, da spanierne plantede de første Criolla-druer på Cuyos østlige side. Meget er sket siden da.

I mere end 300 år lod argentinerne sig nøje med enkle vine produceret på Criolla og andre enkle druesorter, som kom med den store invasion i landet i 1800-tallet.

I dag findes dog en større interesse for bedre vine i Argentina og dyrkningen af de enkle druer har afgivet plads til andre højkvalitative druer som f.eks. de to nationaldruer, den grønne Torrontés og malbec, som er en blå drue. Argentina har vidt udstrakte dyrkningsområder i hele landet og på dramatiske højder.

På grund af at landet beskyttes af Andesbjergene, råder et meget tørt klima. Man har dog den fordel, at det er muligt med kunstvanding med vand fra floderne. Metoden kaldes "flood irrigation". 80% af Argentinas dyrkningsområder findes i Mendoza. De mest berømte distrikter fra nord til syd: Salta - navnet kommer fra det indianske ord sagta, som betyder smuk. Vingårdene i Cafayate og Calchaquídalene klatrer helt op til dramatiske 3000 meters højde.

Hoveddruerne er Malbec og Torrentés, men der dyrkes også en smule Cabernet Sauvignon och Chardonnay.

La Rioja - Conquistadorerne døbte området efter det spanske distrikt Rioja. Her er klimaet en hel del varmere end i Salta og kunstvanding er nødvendig. De mest almindelige druer her er Torronté og Moscatel de Alejandria, men også dyrkningen af blå druer øger. Det eneste område udenfor Mendoza, som har fået DOC-status, er Valle de Famatina og vinen der går til eksportmarkedet går under navnet Famatina. Dette for at undgå en forveksling med det kendte navn fra Nordspanien.

San Juan - Landets varmeste distrikt og ligeledes det næststørste, når det gælder Mendoza produktion. Tidligere kendt for sin masseproduktion af vine, men som i dag har fået et stort opsving, når det handler om kvalitet. Druerne her er Shiraz, Bonarda og Viognier. Mendoza - Vingårde på op til 1500 meters højde. Her produceres fantastiske og friske vine på den grønne Chardonnay-drue, men frem for alt fyldige og frugtige vine på Malbec - dog også en del på Cabernet Sauvignon og Tempranillo. Mendoza er det eneste distrikt med en formel appellationsopdeling og består af fem deldistrikter, som siden er brudt og blevet til flere underregioner. Næsten 80% af landets produktion sker her og er derfor landets vigtigste distrikt. Rio Negro - Det sydligste distrikt. Klimaet er svalt og her er Malbec den mest almindelige drue. Men der produceres også rigtigt gode vine på de grønne druer Torrontés og Semillon. En del Pinot Noir produceres også med ofte fine resultater i distriktet.