Crémant de Bourgogne

(1)

Crémant de Bourgogne er den ypperlige substitut for Champagne.

Crémant de Bourgogne vin laves som vinene, der kommer fra det prestigefyldte Champagne-distrikt og i overensstemmelse med den traditionelle metode, også kaldet “méthode classique”, der ifølge EU-standard er den rigtige betegnelse. Méthode Classique betyder, at vinens første gæringsproces sker på egefade eller ståltanke, mens anden gæring sker på flaske med et supplement af gær samt ikke fermenteret druemost, hvilket sætter gang i anden gæring og skaber de naturlige bobler samt en lækker, cremet mousse.

Hvor kommer Crémant de Bourgogne fra?

Crémant de Bourgogne fremstilles i forskellige områder i det franske vindistrikt Bourgogne. Frankrigs vinproduktion er ekstrem kompleks på grund af klassificeringer og en anderledes terminologi end resten af Europa. At navigere rundt i de forskellige betegnelser er derfor ikke helt let. En af de mest almindelige fejl er, man man blander termerne "brut", "sec" og "dry".

Brut, extra brut, dry eller sec?

For at finde ud af, hvad der gælder for mousserende vine, er det vigtigt at vide, at betegnelserne ikke fortæller om vinen er tør eller sød, men om indholdet af restsukker. "Brut" på f.eks en Crémant de Bourgogne, betyder at restsukkeret ikke overstiger 12 gram/liter. Mens en "Extra brut" kun må indeholde under 6 gram/liter restsukker.

Var årgang 2015 det bedste vinår siden 2009?

Sommeren 2015 var en af de varmeste nogensinde siden forrige århundredes begyndelse. Sommervarmen førte ganske vist til både tørke og en mindre høst, men bød samtidigt på mange soltimer og hurtigere blomstring end normalt. Det indebar en tidlig høst, ikke mindst for vinmagerne på de franske vingårde. Resultatet blev en mindre høst, men fantastiske vine.

Crémant eller Champagne, det er spørgsmålet!

Når det gælder betegnelser og terminologi er navnet Champagne en beskyttet betegnelse for oprindelse, hvilket er anledningen til, at andre vine i Frankrig kaldes Crémant. Kun mousserende vine fra vindistriktet Champagne må kaldes Champagne. Andre varianter benævnes i stedet Crémant de Bourgogne eller Crémant de Loire, hvilket henviser til vinens oprindelse.

De mest almindelige druer i en Crémant de Bourgogne

Druer, der anvendes ved fremstilling af en Champagne er kun Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. Ved fremstilling af en Crèmant de Bourgogne bruger man i stedet flere forskellige druer hjemmehørende i vindistriktet. En Crémant de Bourgogne består ofte af druerne Pinot Noir, Chardonnay samt Aligoté, men også Gamay, Melon de Bourgogne og Sacy er tilladte.

Et godt alternativ til Champagne

En Crémant er ofte mere prisvenlig end en Champagne. En almindeligt forekommende misforståelse er at købe en Champagne, blot fordi der står Champagne på flasken, hvilket ikke altid giver fuld valuta for pengene. Ved i stedet at bestille en Crémant de Bourgogne får du en prisvenlig, boblende vin som er lige så fyldig, cremet og sprød som en Champagne.

Crémant de Bourgogne passer udmærket som en forfriskende aperitif og til forskellige madretter. Måltider, som er særligt gode med en Crémant, er retter med fjerkræ eller fisk og skaldyr. Også vegetariske retter med grønne toner eller flødebaseret fungerer fint sammen med den mousserende vin. Crémant kan også serveres til friske desserter, så som frugtige sorbeter.