Viognier

(1)

I 1990'erne blev Viognier en af verdens mest populære druer til udplantning, mest takket være den famøse Condrieu-vin fra Rhônedalen.

BAGGRUND

Viognier stammer sandsynligvis fra Kroatien, men druens oprindelse er lidt af en gåde. Som nævnt, tror man, at druen er en gammel drue, som af romerne blevt bragt fra Kroatien til Rhône-dalen. Historien om navnet Viognier er desværre også uklar. Man tror, at det har en kobling til den franske by Vienne, der var en romersk forpost. En anden legende vil vide, at Viognier stammer fra romernes udtale af ""via Gehennaae"", som betyder Vejen til Helvedes dal - hvilket også anses som en reference til, hvor svær druen er at dyrke. 

DYRKNINGSOMRÅDER

Viognier er som sagt en svær drue at dyrke, og det skyldes, at den meget let kan få ""powdery mildew"". Viognier har et uforudsigeligt og lavt afkast og bør plukkes som fuldmoden. Som ung og ikke fuldmoden risikerer man, at den mister smag og aromaer. Men hvis den plukkes for sent, risikerer man at den bliver for olieret. I Condrieu plukker man helst druerne, når de har det perfekte sukkerniveau, for at kunne få en alkoholprocent på 13. Viognier foretrækker et ´varmere klima med en lang dyrkningssæson, men kan også dyrkes under mildere forhold.

SMAGSBESKRIVELSE

Lige som med Chardonnay har man med Viognier mulighed for at producere vine med en fyldigere krop, men til forskel fra Chardonnay har Viognier flere frugtnoter, så som fersken og pære samt mineralitet.

HVILKEN MAD PASSER VIOGNIER BEDST TIL?

Denne frugtdrevne drue fungerer rigtigt godt til krydret mad, så som thailandsk mad. "