Sauvignon Blanc

(18)

Sauvignon Blanc - Den vilde Hvide

- En umådelig populær grøn drue, som dyrkes i stort set hele vinens verden. Sauvignon Blanc er en aromatisk drue med en frisk syre og som oftest giver tørre vine.

De måske mest kendte områder for Sauvignon Blanc er Frankrig, Loiredalen, især i distrikterne Sancerre og Pouilly Fumé, men også Bordeaux er et stort hjemsted for Sauvignon Blanc-druen og her især i Pessac L.éognan, hvor man iblandt lagrer vinene på egefade for at få en lidt mere fed stil og fyldighed. Nogle gange går smagen på Sauvignon Blanc i retning af vaniljetoner, når vinen har hvilet på nyere egefade, men med en intakt friskhed og aroma af nælder, urter og grøn frugt. Sauvignon Blanc er også en drue, der indgår i Sauternes-vine, som er søde vine. Når Sauvignon Blanc kommer fra Sancerre er vinene friske, aromatiske med aromaer af stikkelsbær, grønne æbler og citrus og med en fin mineralitet. Kommer Sauvignon Blanc vinene derimod fra Pouilly Fumé, har de næsten samme med smagsprofil, men med lidt røgede toner, hvilket også navnet Fumé antyder (Fumé betyder røget), når den kommer fra disse jordforhold. Andre lande, hvor Sauvignon Blanc druen er stor, er i New Zealand - smagene er her noget mere krydrede, end når de kommer fra Frankrig, og det er mere tropisk frugt, der dominerer. Langs USAs vestkyst er Sauvignon Blanc en relativt almindelig grøn drue, hvor navnet på flasken siger en del om vinen. Står der Fumé Blanc på flasken, antydes det at vinen er i stil med Bordeaux-vinen og har ligget på egetræsfade. Sydafrika er også et land med fantastiske Sauvignon Blanc vine og der er druen endda den mest dyrkede grønne drue. Her går smagen mere i retning af grøn peberfrugt og rigeligt med urter, men med en fin, stringent syre og en læskende let krop. I Sydamerika er Sauvignon Blanc også en flittigt dyrket drue, men der oftest i store højder, hvor de svale nætter holder syreniveauet oppe og giver friskhed til vinen. Især i Argentina og Chile er druen stor og kan blive virkelig god.