Riesling

(1)

Riesling - verdens bedste drue?

Ja, når man spørger tyskerne selv og mange er enige med dem! Riesling er virkelig en drue, som vækker følelser hos mange af os. Nedenfor finder du mere information samt en række herlige og nydelsesfulde eksempler.

Riesling, absolut tyskernes favoritdrue siden middelalderen.

Riesling er et område, der er blevet omtalt i Tyskland siden 1300-tallet. I det tidlige 1700-tal vandt Riesling stor popularitet og udkonkurrerede mange andre druer på Tysklands vingårde. Selv om Tyskland står for mere end halvdlen af alle dyrkninger på Riesling-vinrankerne, så er druen stor og byder på vældigt fine eksemplarer i mange andre vinlande, som f.eks Østrig, New Zealand, USA og franske Alsace, der i øvrigt tidligere tilhørte Tyskland. Riesling er en aromatisk drue med megen karakter, uanset hvor den vokser og den er let genkendelig med sine toner af gråpære, æble, mandel, citrus (lime) over i stenede mineraler og en frisk syre.

Rieslingdruen modnes sent på året og er yderst terroir-følsom, hvilket betyder at den optager spor af sin oprindelse alt efter jordforhold og det klima den vokser i. Noget, der også kendetegner Riesling er, at man næsten aldrig lagrer vinene på egefade og frem for alt ikke på ny eg. Riesling er en vældig lagringsrobust drue, især grundet sin friske syre og store aromaer. Når Riesling bliver lagret på flaske i længere tid, udvikles smage som petroleum og honning samt tørret frugt. Riesling findes som alt fra helt tørre vine (måske nok det mest almindelige) til ekstremt søde vine, f.eks. Eiswein (isvin). Eiswein kræver de absolut korrekte forudsætninger for at lykkes. Man høster druerne så sent som ind i slutningen af december, når Riesling-druerne er frosne og det ved ca. -8 grader på vingården. Derfor høster man altid Riesling-druerne om natten og dette for at de ikke skal tøs op af solen. Herefter presser man varsomt druerne i vineriet og druemosten, der nu er ekstremt koncentreret, fordi en del vand i druerne stadig er frossen. Eiswein er en sød, fyldig vin med en frisk syre og et lavt indhold af alkohol. Druerne skal desuden altid høstes med håndkraft, så man kan fravælge de druer, der ikke er i helt perfekt form. Noget, der også er vigtigt er, at druerne absolut ikke må være angrebet af nogen form for råd.

En anden sød variant af sød Riesling er Trockenbeerenauslese (tørrede, udvalgte bær). Disse vine er altid søde og angrebet af ædelråd - også kaldet Botrytis - som er en skimmelsvamp, der angriber druerne og dem til at krympe sammen. Riesling-druerne får således en ekstrem sukkerkoncentration og med en bibeholdt smag af frisk syre. De bedst egnede druer til den rigtige form for råd, er små druer, der vokser i tætte klaser. Uanset hvor stor en sødmegrad en Rieslingvin har, så bør den servers sval ved ca. 6-8 grader. Hvis man nyder et ostebræt bestående af mange forskellige oste, er det absolut bedste alternativ en halvtør Riesling.