Primitivo

(13)

- italienernes svar på Zinfandel.

Men er det i virkeligheden den samme drue? Ja, ifølge DNA-tests har det faktisk vist sig, at være den helt samme drue. Nedenfor præsenterer vi et hold skønne eksempler på den italienske stil.

Primitivo er en blå drue af arten Vitis Vinifera. Primitivo hører først og fremmest hjemme i det sydlige Italien, i hælen, Apulien, og har en vinhistorie, der går helt tilbage til antikken.

Apulien er volumenmæssigt et af landets mest producerende vinområder og frem for alt på de blå druer som netop Primitivo. Det vigtigste distrikt for Primitivo er Manduria, hvor druen er blevet dyrket siden 1700-tallet. Noget man har kunnet fastslå med DNA-tests er, at Primitivo er samme drue som den amerikanske zinfandel og den oprindelige kroatiske drue Crljenak kaštelanski. Primitivo vandt især indpas i 1990'erne, hvilket også gav Zinfandel en hjælpende hånd med på vejen og vandt vore hjerter - og volumenmæssigt førte til en enorm stigning.

En del italilenske Primitivo-producenter har valgt at etikettere deres vine som Zinfandel, noget der har oprørt mange amerikanske vinmagere, som synes, at det er falsk markedsføring og at det medfører forvirring for forbrugeren, fordi vinene ikke er helt de samme grundet de forskellige klima- og jordforhold druerne vokser under.

Tidligere blev Primitivo mest brugt som opblandingsdrue med andre drue, der måske ikke havde mulighed for at opnå den alkoholprocent og fyldighed, der var ønsket. Navnet Primitivo kommer fra det italienske "primi", der betyder først, fordi druen modnes tidligt.

Primitivos smagsprofil betegnes ofte som stor og kraftfuld med en sød frugtighed og toner af mørke og røde bær, som f.eks. brombær, modne blommer, vilde hindbær og skønt peberagtige. Vinens farven er ofte mørk blålilla på grund af den lange kontakt med skallen. Selv om der fortsat produceres enorme mængder Primitivo vine af bulk-kvalitet for at imødekomme den store efterspørgsel af sødfrugtige og alkoholsvage vine, findes der også mange seriøse vinmagere, der skaber vine af meget høj kvalitet, vine der også kan klare nogle års lagring. Mad, der passer til vin på druen, er frem for alt lidt mere kraftfulde retter. En klassiker kunne være Oksefilét Provencale.