Pinotage er Sydafrikas nationaldrue. Pinotage er en blå drue og en krydsning mellem pinot noir og Cinsault.
Druen blev fremdrevet på universitetet i Stellenbosch i år 1925, for at kunne klare det meget varme klima, der råder i Sydafrika. Navnet Pinotage kommer af "pinot" fra Pinot Noir og "tage" fra det tidligere anvendte og fejlbetegnede navn Hermitage for Cinsault.
Pinotage er den tredje mest dyrkede blå drue i Sydafrika efter cabernet sauvignon og shiraz. Pinotage er en meget letdyrket drue, der også er meget resistent overfor diverse druesygdomme som f.eks råd, hvilket skyldes, at Pinotage har en tilpas hård skal. Selv om druen er letdyrket, så giver den ikke så store afgrøder, og det har drevet mange vinavlere til en overproduktion af vine, hvilket igen har ført til ubalancerede og enkle vine. I dag finder vi dog mange eksempler på fantastiske vine på Pinotage-druen; med stort lagringspotentiale og en høj grad af elegance, som vi måske ikke tidligere har været vant til at finde på butikshylderne. Alt efter jordforhold og voksested, kan Pinotage-vinens smag variere fra kraftfulde, frugtkoncentrerede og med let røgede gummitoner, til elegante rødfrugtige og velstrukturerede vine med en behagelig røgethed og en lang, fin eftersmag. Mad, der passer til Pinotage er blandt andet røgede charcuterier, efterårs-gryderetter på elg samt vinkogt oksekind.