Pinot Gris

(0)

Pinot Gris - druen, der skifter farve, alt fra grå-blå til en lækker grå-rosa. Pinot Gris er også en kamæleon, når det kommer til smagsprofil - alt efter hvor den er dyrket - men fælles for vinene er, at de altid bliver dejlgt aromatiske.

Pinot Gris siges at stamme fra Ungarn, i 1500-tallet, hvor den blev bragt til Alsace og hurtigt blev populær, fordi Alsace netop med sit tørre, regelmæssige klima, der skyldes at området indrammes af bjergkæderne i vest, som beskytter Alsace mod vind og regnskyer, og dermed er helt perfekt til Pinot Gris. Tidligere var navnet Tokaj Pinot Gris på grund af dens oprindelse i Ungarn. Pinot Gris dyrkes i flere lande som f.eks. Tyskland, Italien, Østrig, Ungarn, New Zealand, USA, Schweiz, Rumænien og Canada. Druen har også forskellige navne, alt efter hvor den dyrkes. I Ungarn hedder Pinot Gris Szürkebarat, i Italien Pinot Grigio, i Tyskland Grauer Burgunder, hvis den er tør og hvis vinen er sød hedder den Ruländer. I Loiredalen kaldes den for Malvoisie og i Bourgogne Pinot Beurot. Pinot Gris er en aromatisk drue, men den varierer meget i struktur og smagsprofil afhængig af sit vækstområde og håndtering. Alt fra tørre, frugtige vine til vældigt søde eller mineralrige vine. Der produceres også en hel del mousserende vine på druen. Den mere tørre stil med toner af æble, citrus, lichi, peber og fersken. Disse vintyper dyrkes mest i et mere svalt klima som i New Zealand, Canada, Østrig og Tyskland og så høster man relativt tidligt for at bibeholde syren i vinen. Når Pinot Gris kommer fra Italien, så fortæller navnet Pinot Grigio meget om vinens stil med sin store friskhed og let drikkelige vine. Vinens aroma går her mest i retning af citrus (lime), grønne æbler og har en mineralitet fra gæringen på ståltanke og en afsluttende frisk syre fra den tidlige høst. Når man taler om den mere søde stil, kommer vinen oftest fra Alsace, hvor man anvender lidt andre metoder til fremstilling af vinene for at få andre smagsaromaer som gule æbler, honning og modne citroner frem. For at få disse smagsaromaer frem høstes druerne sent, hvilket kaldes Vendage Tardive og netop betyder sen høst. Alternativt lader man druerne angribe af ædelråd (Botrytis), som får druerne til at tørre og krympe sammen for at kunne levere en ekstremt koncentreret druemost. I New Zealand vokser også en trend, hvor vinen har en "off dry"-stil og er frugtigt tør med en vis bibeholdt frugtsødme.

Pinot Gris er ofte en rigtig god madvin, men vinens stil varierer meget. Til den italienske, let friske stil fungerer lettere fiskeretter og skaldyr rigtigt godt.

Den sent høstede Vendage Tardive-stil passer vældigt godt til kitoste og når vinen har lidt restsødme, men stadig med en smag af frisk frugt, så passer den som hånd i handske til asiatiske smage med lidt styrke.