Nero d'Avola

(2)

Nero d'Avola betyder Den sorte fra Avola, og som navnet antyder, så er det en herlig, mørkfrugtig blå vindrue fra den uberørte og paradisiske Sicilianske by Avola.

Nero d'Avola er en blå drue af arten Vitis Vinifira.

Det er næsten kun på Sicilien denne drue er plantet - nogle få undtagelser er der dog, som også har givet godt resultat, er blandt andet i MacClaren Vale, Australien. På Sicilien er det den mest udplantede drue, og det siger ikke så lidt, fordi der produceres enorme mængder vin på øen. Tidligere var Nero d'Avola en drue, der var kendt for at give enkle, masseproducerede vine og er blevet flittigt brugt som opblandingsdrue til andre enkle vine, for således at øge intensiteten, når man ikke har opnået den ønskede koncentration.

I dag produceres fantastiske vine en masse på druen, med stor kompleksitet og elegance. Vine, der også sagtens kan lagres, især når de har ligget en tid på egefade. Smagsprofilen på de bedre eksemplarer beskrives ofte som fyldige, elegante og frugtdrevne, med toner af blå frugt som brombær, mørke kirsebær og blommer og med en middelhøj syre samt krydrede toner.

Hvilken mad passer til disse vine?

Først og fremmest lidt mere kraftfulde og rustikke retter som en fyldig kødgryde, gerne med lidt saltet svinekød eller måske en cremet pasta med oksefilet og lidt Pecorino på toppen.