Druen Nebbiolo kan findes i kvalitative rødvine fra Piemonte, i det nordvestlige Italien. Nebbiolo er den mest dominerende drue i Piemonte og dens navn kommer sandsynligvis fra det italienske ord for tåge, "nebbia", som er almindeligt forekommende omkring høsttid i Piemonte. Druen kræver god drænering og en lang, lys vækstsæson, fordi den er en af de første sorter, der blomstrer, men også den sidste, der modnes. Det er grunden til at Nebbiolo ikke dyrkes i andre regioner i verden - den er vældig følsom overfor dårlige vejrforhold. Nebbiolo kendetegnes af et højt syreindhold, stærke tanniner og en distinkt duft af tjære og roser. Vinene, der laves på Nebbiolo, kan i løbet af et par år blegne og gå fra dybt rødviolet til smukt teglrød.
De mest kendte vine med Nebbiolo er Barolo og Barbaresco. Barolo er en kraftfuld og intensiv vin og den mest kendte og prestigefyldte vin baseret på Nebbiolo, mens Barbaresco er meget elegant og parfumeret.
Dyrkes i: Norditalien.
Kendte distrikter: Piemonte (Barolo, Barbaresco, Gattinara), Lombardiet (Valtellina).
Karaktertræk: de mest almindelige indslag i Nebbiolo-vine er af modne kirsebær, viol, tobak, kakao, hyben - og med årene kommer toner af trøffel, svampe, tjære og løvmuld. De unge vine er ofte ganske tørre med et højt syreniveau, mens mere modne vine har en tendens til at blive mere afrundede. Nebbiolo har et rigtigt godt lagringspotentiale.