Montepulciano

(0)

Montepulciano. Her taler vi om druen, ikke at forveksle med byen af samme navn i Toscana, ej heller Vino Nobile di Montepulciano, som er en vin fremstillet på druen Sangiovese. Herligt rødfrugtige vine, som er værd at stifte bekendtskab med.

Montepulciano er en blå drue af arten Vitis Vinifera. Montepulciano dyrkes i hele Italien, men de mest almindelige steder for druen er Marche, Abruzzo og Apulien. Montepulciano er en drue, der har brug for rigtig meget varme og solskin for at kunne modnes fuldt ud, og det er også derfor den trives så godt i disse sydlige dele af landet. Hvis Montepulciano ikke får de solskinstimer, der kræves, kan vinene på druen blive grønne og stramme. Vejret kan variere fra hedt til tørt og meget vådt og regnfuldt, så det er ikke altid let for vinavlerne at lykkes fra det ene år til det andet, hvis de ikke har den helt rigtige teknik på vingårdene. Fordi landskabet er bjergrigt og dramatisk, beskyttes det samtidigt, og det varme Adriaterhav hjælper også til. Det er desuden tilladt at avle druer i højere højder, helt op til 500 meter over havet. Med svale nætter og varme dage skabes forhold, der giver elegance og mere syre til vinene, hvilket netop er godt, fordi Montepulciano af natur har et relativt lavt indhold af syre.

Montepulciano er en drue, der giver mørke vine, der som unge kan blive helt dybt blålilla og med alder og modenhed bliver mere mørkt kirsebærrøde med kraftfulde tanniner og relativ lav syre. Smagen går ofte i retning af mørke bær som brombær, blommer og solbær samt krydderpeber og iblandt med planteagtige undertoner. De fleste Montepulciano-vine drikkes mens de er unge, men med en seriøs vinmager bag og med den rette kvalitet, så har vinene bedst af nogle års lagring.Tanninerne falder til ro og frugten bliver mere rund.

Mad, der passer til disse vine, er af den mere rustikke slags. En skøn fyldig efterårsgryde med oksekød passer fint. Ellers passer også salte charcuterier.