Merlot

(42)

Merlot blev i 2014 anset for at være den tredje mest dyrkede drue i vinens verden.

En årsag til dette er, at den egner sig godt til at blende med andre druer, som man for eksempel gør i Bordeaux, men først og fremmest fordi Merlot-vine er så eftertragtede. Da druen nåede Californien i midten af 1800-tallet, begyndte man derimod at producere vine på 100% Merlot, fordi den er let at dyrke og lav på tanniner.

Et af de mest kendte vincitater* - fra en Hollywood-film - handler netop om Merlot. Merlot er en blå drue af arten Vitis Vinifera. Sammen med Cabernet Sauvignon udgør Merlot de højest rangerede druer i Bordeaux, tillige med Cabernet Franc, Petit Verdot og Malbec. Merlot har en noget mere glat og blød fremtoning. Er man nybegynder udi i rødvin, plejer man at sige, at Merlot er lettilgængelig og anbefales som en god indledning til rødvine.

Hvor stammer Merlot fra?

Merlot-druens oprindelse er lidt af en gåde, men menes at have sit ophav fra Cabernet Franch og at være i slægt med Cabernet Sauvignon og Carménère. Historien vil også vide, at druens navn stammer fra det gamle franske ord for solsort (merle). På grund af store problemer med forrådnelse i 1960'erne, hvor flere afgrøder gik tabt, forbød vinmyndighederne udplantning af nye Merlot-druer fra 1970 til 1975. Fordi Merlot modnes tidligt og går fra perfekt moden til overmoden i løbet af få dage, så vælger mange vinavlere, at høste så tidligt som muligt. Merlot har en tyndere skal end f.eks. Cabernet Sauvignon og har derfor en blødere og mindre tanninstruktur end denne. Merlot er generelt en meget god drue til madvine.

Hvor dyrkes Merlot?

Merlot dyrkes over hele verden, men først og fremmest i det sydlige Frankrig og Bordeaux (især Saint- Emillon og Pomérol). I det øvrige Europa dyrkes Merlot også, især i Friuli i Toscana i det nordlige Italien og Rumænien. I østeuropa har man også længe dyrket Merlot. Og hvis vi kigger lidt længere væk og ind i Den nye Verden, så kan man finde Merlot i Australien, New Zealand, Chile, Sydafrika og Californien.

Hvilken karakter har Merlot?

Merlot-druen kendetegnes af sin runde og bløde fremtoning, ofte med tydelige indslag af bær som hindbær og jordbær, men også mælkechokolade, lakrids og toner af græs, når druen dyrkes svalt. I Bordeaux plejer Merlot at få en krydret tone med aromaer af f.eks. kanel, trøffel og tobak. Merlot kan ofte opnå et alkoholindhold på hele 13-14,5%, specielt hvis den dyrkes i et varmt klima. I så fald kan smage af blommer og chokolade også træde frem.

Hvilken mad passer Merlot til?

Merlot passer til det meste, men da vinene ofte er ganske bløde af karakter, passer det bedst med ikke alt for tunge kødretter. Merlot-vine, der er lidt mere frugtige og har et højere syreniveau - især hvis de dyrkes i et køligere klima - passer til retter som også Pinot Noir passer godt til, såsom laks og retter med svampe. For det meste passer Merlot ikke så godt til vellagrede, blå oste, fordi de ofte vil dominere det frugtige i vinen.

*Hvilket citat, tænker du måske?

Tjek filmen "Sideways" ud eller find "sideways merlot" på youtube.

Indlæs flere produkter +

Viser 24 ud af 42 produkter