Lambrusco

(0)

Lambrusco er blevet fremstillet helt tilbage til romertiden.

Lambrusco - en glemt perle.

Lambrusco er desværre blevet en glemt perle, som var ekstremt populær i 1970'er og 80'erne. Men fordi der blev frigivet et hav af vine fra useriøse vinavlere, der uden at tænke på kvalteten og lavede vine af svingende kvalitet, fik såvel Lambrusco-druen som dens områdebetegnelse et dårligt rygte. Det betød, at Lambrusco næsten forsvandt hen i glemsel. Heldigvis er der en del seriøse vinmagere derude, som brænder for deres vine og er ekstremt kvalitetsbevidste, hvorfor vinden også langsomt er begyndt at vende de seneste ti år, hvor flere igen er begyndt at efterspørge de vidunderlige Lambrusco-vine - men med helt andre krav til kvaliteten. Druens navn er det samme som vinens. Der findes utroligt mange forskellige kloner af Lambrusco-druen på vingårdene, men det er dog almindeligt at vinbønderne bruger Grasparossa, Sorbara og Salamino. Lambrusco-vinenes stil går fra knastør - og i så fald som Secco - og videre til halvtør Amabilel og slutteligt til Dolco, der er den sødeste af dem alle. Vinene er enten elegant, let mousserende som Frizzante eller mousserende, hvor de bliver kaldt Spumante. De bedste eksemplarer er, i overensstemmelse med traditionen, fremstillet på små afgrøder og med skalgæring for at få farven og smagsaromaer med en dejlig let tanninstrukter frem.

Fremstilling

Produktionsmetoden foregår således: Ugæret druemost føjes til den stille vin og bagefter ledes den over på ståltanke for at gære anden gang. Dette gør man for at få boblerne frem, inden vinen kommes på flaske. Metoden kaldes Charmat-metoden. For at en vin kan betegnes som Lambrusco DOC skal den mindst bestå af 85% Lambruscodruer, hertil gør man også brug af en lille andel af andre druesorter, som for eksempel Ancelotta, og i de masseproducerede vine, som desværre stadig er almindeligt forekommende, bruger man et hav af forskellige, lokale druer, men det er ikke mange af disse vine der eksporteres i dag. Lambrusco vinenes smagsprofil er som oftest frisk, da druen har et naturligt højt syreniveau, ungdommelig og med aromaer af modne jordbær, blåbær og en lækker let saltet mineralitet.

Hvad passer Lambrusco så til?

Drik gerne Lambrusco som en vel afkølet aperitif. Skøn er den også til en nybagt pizza med mozzarella samt salami, eller prøv den til langtidstilberedt Ibericogris, der har været på grillen med rodfrugter.

De fem forskellige DOC

  • Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC - De mest kraftfulde og tanninrige vine laves her.
  • Lambrusco Reggiano DOC - (størst af de 5 DOC, og her finder man de fleste dårlige vine, der produceres i distriktet, men der er dog en del undtagelser fra de små, kvalitetsbevidste vinavlere)
  • Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC - 90% af druematerialet skal bestå af Salamino, og her produceres vine af topkvalitet og med en ekstra madvenlig stil .
  • Lambrusco di Sorbara DOC - Her skal vinen mindst indeholde 60% Sorbara-drue. Sorbara og Salamino er de to eneste tilladte druer under Lambrusco di Sorbara DOC.