Grüner Veltliner

(0)

Østrigs stjerne! Grüner Veltliner er en grøn drue af arten Vitis Vinifera, som først og fremmest dyrkes i Østrig

Som vinland er Østrig faktisk et af de førende.

Grüner Veltliner menes at have eksisteret siden Romertiden og navnet kommer fra Veltin (Valtellina) i det nordlige Italien - men noget bevis har man endnu ikke. Druen stammer muligvis fra Østrig. Lige indtil anden verdenskrig ansås Grüner Veltliner for at være "en helt almindelig østrigsk drue". Druen blev populær takket være den kendte vinmager Lenz Mosers' Hochkultur, et system til håndtering af vinstokke. Med Lenz Mosers metode lykkedes det at få det bedste ud af Grüner Veltliner, hvilket øgede interessen for druen og i dag er det den mest udplantede drue i Østrig. Man har opdaget, at Savagnin (Traminer) er ophav til Grüner Veltliner.

DYRKNINGSOMRÅDER

Grüner Veltliner dyrkes stort set kun i Østrig, fordi den elsker et svalere klima. Man er dog også begyndt at dyrke den i Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet. Distrikterne Wachau og Kamptal, i regionen Niederösterreich, er kendt sine dyrkninger af druen, her finder du også de bedste Grüner Veltliner. Som nævnt dyrkes druen også i Ungarn og Tjekkiet, hvor druen i stedet kaldes "Veltlin Zelene" respektive "Zöldveltlini".

SMAGSBESKRIVELSE

Denne hvidvin er meget kendt for sin lette, friske smag med indslag af hvid peber, æble, grapefrugt og urter. Nogle gange også med lidt olietoner og smag af tobak, hvis vinen har fået lov til at ældes lidt.

HVILKEN MAD PASSER (bedst)?

Man kan ofte finde Grüner Veltliner på restauranternes vinlister, fordi Grüner er en meget madvenlig vin. Vi anbefaler, at du sætter den sammen med skaldyr og fisk eller lettere kødretter, som f.eks. kylling. Og ja, så går man jo heller aldrig helt forkert i byen med en dejlig schnitzel eller artiskokker, som ikke nødvendigvis paser til alle vine.

Men i dette tilfælde passer en ung Grüner Veltliner rigtig godt!