Grenache

(29)

Grenache - ukendt i flere store navnkundige distrikter og vine som Châteauneuf-du-Pape, Priorat og mange flere store navne

Grenache er virkelig en opdagelse værd, både som singeldrue og i alverdens forskellige blends.

Grenache er en blå drue af arten Vitis Vinifera. Druen hedder egentlig Grenache Noir, men for det meste siger man bare Grenache.

Grenache druen kommer oprindeligt fra Catalonien i Spanien, og der går druen under navnet Garnacha Tinta og i folkemunde blot Garnacha. Grenache og Garnacha er med andre ord den samme vindrue. Grenache er en af verdens mest dyrkede blå druer, hvilket ikke er så mærkeligt, fordi den er meget robust og taknemmelig, når den dyrkes under de rigtige forhold på varme og tørre steder. Grenache er en drue med en tynd skal og afgiver derfor ikke så megen farve, og vinene der kun bliver lavet på Grenache, bliver let oxiderede i farven og kan se ældre ud, allerede som unge, især hvis de har ligget en tid på egefade.

De mest kendte områder for Grenache ligger i det sydlige Rhône, hvor den er den vigtigste af de tilladte 13 druer i Chateauneuf-du-Pape. Men Grenache dyrkes også flittigt i andre dele af landet, så som Provence, hvor den frem for alt anvendes til rosévine, som druen passer vældig godt til på grund af sin lave tanninstruktur og friske syre. Også i Navarra anvendes Grenache flittigt og netop til rosévin. I Spanien dyrkes druen i stort set alle de vinproducerende distrikter, men vel nok med bedst resultat i Priorat og Rioja, hvor den blandes med andre kraftfulde druer, som giver mere struktur til den færdige vin.

Smagsprofilen varierer meget, alt efter Grenache-druens oprindelse, men en generel beskrivelse plejer at være røde bær som hindbær, jordbær, alkoholvarme, viol, læder og mandel.

Indlæs flere produkter +

Viser 24 ud af 29 produkter