Gewürztraminer

(1)

Gewürztraminer - en grøn drue med en smukt rosa skal

Gewürtztraminer siges at have sin oprindelse i Tramin i det nordlige Italiens Tyrol. I dag dyrkes druen i mange vinproducerende lande , endda med et meget vellykket resultat.

Hovedområdet for Gewürtztraminer er franske Alsace, men druen dyrkes også i Italien (især Alto Adige) efterfulgt af Tyskland, Ungarn, Østrig, Chile, New Zealand, USA og Australien. Navnet Gewürtztraminer kommer af det tyske Gewürz, som betyder krydderurt og Traminer, der er italiensk og stammer fra byen Tramin. Gewürtztraminer betyder altså "Den krydrede fra Tramin", hvilket er en god beskrivelse af druen, som også er en vældig aromatisk drue. Gewürtztraminer har et naturligt lavt indhold af frugtsyre og giver alkoholrige vine med store, aromatiske smage af litchi, banan, ananas, citrus, rose og krydderurter som stjerneanis. Når druen vokser på kalkrige jorde, fremtræder en skøn rigdom af mineraler. Dette opleves frem for alt i vine fra Grand Cru byerne i Alsace. Hvilken mad passer til Gewürtztraminer? De vine, der kaldes Vendange Tardive (sent høstede og med ædelråd) har en frisk syre og megen sødme og passer fint til et stykke kitost, men går også som hånd i handske til en lys frugtdessert. Til de tørre, mineralrige og frugtige vine passer grillet fisk med efterårsgrønt og til lidt mere sødfrugtige og krydret asiatisk mad.