Dolcetto

(1)

Dolcetto, der betyder Den lille Søde, har længe været anset som en noget enkel druesort, men i dag ved man bedre, fordi flere og flere seriøse vinmagere satser på dyrkning på vingårde med en exceptionel beliggenhed. Floral, røde bær og dejligt let tilgængelig er en passende beskrivelse af Dolcetto.

Dolcetto, Den lille Søde

Dolcetto er en blå drue af arten Vitis Vinifera. Dolcettos oprindelsessted er det nordlige Italien, nærmere bestemt Piemonte. Det er også her druen dyrkes flittigst. Dolcetto har mere eller mindre altid været kendt til fremstilling af lette hverdagsvine, og årsagen hertil kan være, at man muligvis har sammenlignet Dolcetto-vine med vin lavet på nebbiolo, som f.eks. Barolo, men så har den naturligvis ikke haft samme kraft og struktur. Dolcetto har et naturligt middelhøjt syreindhold og er lav på tanniner. Smagsprofilen går i retning af røde bær, kirsebær og vilde hindbær samt lakrids. Dolcettos tidligere ry er langsomt begyndt at fortage sig, fordi flere seriøse vinbønder satser på druen og planter den i specielle vingårdsområder omkring Barolo og Barbaresco, og på grund af jordforholdene der, bliver vinene mere fyldige, rige på mineraler samt dejligt frugtige og florale. Hviler vinene også en tid på egefade, bliver de strukturerede og kan med fordel lagres.

Hvilken mad, der passer til Dolcetto druen

kommer lidt an på vinens stil. Til de mere lette og frugtige vine passer en pasta med tomatsauce og urter, og til vine med en større krop og struktur kan man med fordel servere lidt mere rustik mad, som f.eks. en efterårsgryde med svampe eller en trøffelrisotto.