Corvina

(0)

Corvina, rygraden i Amarone og samtidigt den vigtigste blå drue, når man taler om hele Valpolcella-distriktet. Corvina har en tyk skal, som er helt ideel til tørring og giver herligt store, koncentrerede og frugtige vine.

Corvina Veronese er en blå drue af arten Vitis Vinifera. Corvina har sin oprindelse i Italien og dyrkes næsten kun i de nordøstlige dele af landet og da i Veneto regionen. Corvina er også den vigtigste drue i Valpolicella distriktet, men dyrkes også flittigt i Bardolino.

Corvina er en drue med en tyk skal, men dog uden en alt for krafig tanninstruktur, som gør druen ideel til tørring, hvilket man gør til Amarone-vinene. Det er yderst sjældent man laver vine, der kun er baseret på Corvina. Som oftest blander man Corvina med de neutrale druesorter Rondinella og Molinara. Det er dog Corvina, der er hoveddruen og udgør rygraden i de kvalitative vine, særligt i Amarone og Recioto-vinene er Corvina den vigtigste og væsenligste drue. Corvina har også et naturligt højt syreindhold, som gør den god til lagring. Druerne til Amarone og Recioto høstes relativt tidligt på sæsonen og skal sidenhen ligge i bakker i tørrerum, hvor de skal skrumpe ind i løbet af vinteren. Det får vandet i druerne til at fordampe og sukkeret, frugtsyren og aromaerne koncentreres. Det er også det der gør alkoholen, fyldigheden og smagen så koncentreret. Valpolicella og Bardolino vinene har en helt anden smagsprofil. De er som oftest bløde, lette og bæragtige. Taler man om Corvinas smagsprofil som drue, så er ordene frisk syre, mandeltoner og mørke bær som blommer og modne kirsebær. At finde passende mad til Corvina i f.eks. Amarone, så er det måske ikke altid det letteste på grund af vinens store koncentration, den søde frugt og det høje alkoholindhold. Men til en oksefilét med en kartoffelgratin med trøfler og en saltet rødvinssauce, fungerer den ypperligt godt. Eller hvorfor ikke efter maden, tll en lækker hård ost, f.eks. Pecorino, som er et fantastisk match, hvortil også en Recioto passer fint, men fordi Recioto har en større koncentration af sødme, fungerer den rigtig godt til desserter og da gerne af den mørke slags, f.eks. en chokoladepannacotta eller Tiramisu. Det er lettere at finde passende mad til Valpolicella eller Bardolino-vine: f.eks en pizza Margherita, toppet med en rigtig god Ricotta og tomatsauce - men også retter med kylling og svinekød.