Blaufränkisch

(2)

Blaufränkisch/Lemberger/Kekgrankos

Lemberger er det tyske navn på den blå drue, som efter sigende er mere kendt under synonymet Blaufränkisch, der er navnet på druen i Østrig. Måske har du også hørtt det ungarske navn Kekfrankos?

Dyrkningsområder og oprindelse

Dyrkningsområderne for Lemberger/ Blaufränkisch/ Kekfrankos er frem for alt Østrig og især i regionen Burgenland - men også i Ungarn, Tyskland (først og fremmest i Württemberg) og videre til Kroatien, Tjekkiet, Rumænien, Slovenien, Serbien og Friuli, der ligger i Italien. I USA er man også begyndt at dyrke Lemberger i lile skala samt i Canada, Australien og Japan.

Lemberger (Blaufränkisch/Kekfrankos) menes at have sin oprindelse i Østrig, hvor den også er en af de mest dyrkede blå druesorter. I Ungarn går druen under navnet Kekfrankos og i Slovakiet hedder den Frankovka Modrá.Kært barn har, som bekendt, mange navne.

Blaufränkisch er et kendt begreb for druen, i hvert tilfælde siden 1860erne. Dog har man troet, at Blaufränkisch (Lemberger) er identisk med Gamay-druen. Selv om Gamay slet ikke har samme type struktur og bitterhed som Blaufränkisch (Lemberger) har.

Lemberger er en drue som trives bedst i et noget varmere klima og derfor dyrkes flittigt i den sydlige del af Østrig, og da i Burgenland omkring Neusiedlersøen, som har et areal på hele 315 km², hvoraf 240 km² ligger i Østrig og de resterende 75 km² tilhører Ungarn. Neusiedlersøen er ekstremt lavvandet og har en maksimal dybde på blot to meter. Det betyder, at den let varmes op og holder det omliggende område varmt helt ind på efteråret. Også i Sydtyskland, i Württemberg, har Lembergers popularitet fået et anseeligt løft - fra ca. 500 hektars dyrkningsområder i 1970erne til hele 1900 hektar i 2017. Til trods herfor er Lemberger en drue som blot udgør 1,8% af det dyrkede vingårdsland i Tyskland, men når det netop handler om Württemberg er det 15% af dyrkningerne, der består af Lemberger.

SMAGSPROFIL

Lemberger/ Blaufränkisch/ Kekfrankos er en drue, som står i knop og blomstrer tidligt om foråret, men modner sent ind på efteråret. Vinens farve bliver som oftest meget mørk og smagen kraftfuld. Lemberger aromaerne går fra lette og frugtdrevne til stramme og fyldige med smagsnoter som brombær, søde til sure kirsebær, blommer, solbær, hyld, banan og chokolade ved egefadslagring samt en del vegetative indslag, der kan opleves som græs og haveurter. Smagene styres i forhold til vækstområde, jordforhold og druematerialets modningsgrad i forbindelse med høsten. Ofte opleves Lemberger som stram, når den er ung, men den bliver mere blød efter et par års lagring.

Mad, der paser til vinen

Lemberger/ Blaufränkisch/ Kekfrankos er som tidligere nævnt en drue, der giver vine, som går fra lette og bæragtige til kraftfulde og mørkfrugtige. Og netop derfor kan det være meget forskelligt hvilken mad, der passer til vinen. Til de lettere vine bør man således spise mere elegant og let mad, og gerne retter som f.eks. Coq au Vin. Til de mere kraftfulde og fyldige vine passer det godt med mere rustikke retter. Her skal f.eks nævnes Wienerschnitzel med det klassiske tilbehør eller en smagfuld gryderet med oksekød, som vil passe som hånd i handske.