Valpolicella

(4)

Ordet Valpolicella menes at stamme fra det latinske "Dalen med de mange kældre".

Hvor?

Vindistriktet Valpolicella ligger i det italienske Veneto, øst for den utroligt smukke Gardasø, der ligger i den nordøstlige provins Verona. Et af Italiens mest kendte vinområder. Regionen består af bjerge og er kendt for sin marmorbrydning og sit landbrug. De dele, der ligger nord for floden Adige, er mere kendt for sin vinproduktion.

Valpolicella består af 7 kommuner; Pescantina, San Pietro in Cariano, Negrar, Marano, Fumane, SantÀmbrogio og Sant´Anna d´Alfaedo.

Hvad?

Valpolicella er normalt lavet på druerne Corvina Veronese, Rondinella og Molinara. Forskellige vine produceres i dette område, delvist Amarone, men også Recioto, der er en dessertvin, samt Ripasso. De fleste vine, som produceres under Valpolicella DOCG er røde vine.

Under Valpolicella DOCG finder du tre vintyper:

Recioto, Ripasso og Amarone.

Recioto er en sød dessertvin, som normalt kaldes for Recioto della Valpolicella og fik et eget DOCG i 2010. Navnet Recioto har sin oprindelse fra ordet Recie, hvilket betyder ører og refererer til de øverste vinklaser, der ligner øreflipper. Ifølge historien plukkede man disse "øreflipper" for at fremstille vine, der var mere rige på sødme og mere luksuøse. Men i dag gør man brug af en mere moderne metode, hvor man anvender hele klaser til Recioto. Recioto er jo, som sagt, en sødere vin, men det er muligt, ved at fermentere hele mosten, at producere tør vin fra Recioto. De fleste producenter døber dem Amarone eller om muligt Valpolicella DOC.

Hvordan?

Ripasso skabes gennem en metode, hvor gæringen i anden omgang sker i 2 til 3 uger med druerester fra Amarone-vinene. Således får man en vin, der er noget mere frisk og ungdommelig end Amaronen. Ripassoen har altså en del ligheder med en Amarone, men er oftest lettere at kombinere med mad.

Amarone-vinene har eksisteret i denne region i århundreder og er en unik vin. Typisk har den et højere indhold af alkohol og er mere fyldig. Amarone produceres i Valpolicella, som har et mildere klima, hvorfor sukkeret dannes langsommere i druerne, og derfor høstes Amarone-druerne sent, og får dermed et så højt sukkerindhold som muligt. Derefter tørres druerne. Metoden kaldes passito og det foregår i 3 til 4 måneder. En tredjedel af vandet forsvinder så fra druerne og de krymper sig sammen til rosiner. Med denne metode bibeholdes også syren i druerne i dette milde klima. Aldringsprocessen for Amarone sker sidenhen i flere år på store fade og derefter på flasker.

Udover disse vine producerer man Valpolicella Classico, som er mere let og enkel samt Valpolicella Superiore, som skal lagres i mindst et år.

Valpolicella rangeres lige efter Chianti og har i dag en økonomi, som helt baseres på vinproduktion, specielt med Amarone og Recioto.

Vine, der er gode helt året rundt!