Sancerre er en appellation, som ligger i det nordvestlige Frankrig og er indehaver af den fine AOC-status. Denne klassificering fik de hvide Sancerre-vine så tidligt som år 1936 og i 1959 fik også de røde Sancerre-vine samme fine stempel. Sancerres AOC-område er successivt vokset, senest med en ekspansion i 1988.
Sancerre ligger ved den østlige kant af Loiredalens vigtigste vingårds-områder, mange kilometer fra regionens vestligste vingårde. Området er frem for alt kendt og hjemsted for den grønne Sauvignon Blanc-drue, som udelukkende står for al produktion af de hvide, sprøde, mineralrige og elegante vine. Meget af denne lækre mineralitet, der er så speciel og udmærker sig i Sancerres vine, kommer først og fremmest fra områdets unikke jordarter.
En af disse jordarter er Terres Blanches, en hvid jordart bestående af kompakt kalkjord, hvor basen er af kimmeridgien-mergel, altså den samme jordart, der findes i det burgundiske distrikt Chablis. Det markante flintmateriale opbygger og udmærker kvaliteten. Vinenes smag fra denne jordart beskrives som kraftfulde, mineralrige og langlivede - vi genfinder aromaer af stikkelsbær, gul frugt, så som abrikos, og urter.
Les Caillottes er endnu en jordart, som findes i områdets østligste dele. Den består af grus, kalk og flint (også kaldet silex). Vinenes smag bliver her, som oftets, noget lettere og mere frugtdrevne med smage af nælder, gul frugt og en let parfumeret, floral aroma.
Klima
Selv om Sancerre består af en række forskellige mikroklimaer omkring vingårdene, er den generelle beskrivelse for området tempereret og kontinentalt og med en forholdsvis tør vækstsæson. Selve distriktet er mest kendt for sine sprøde hvidvine, men der produceres også en lille mængde på den blå Pinot Noir drue, som kun optager 20% af dyrkningsarealerne, til både rød-, og rosévine. De røde vine på Pinot Noir-druen beskrives ofte som mineralrige, friske, elegante, lette og med aromaer af røde bær. Når det gælder rosévinene fra Sancerre, så går smagen som oftest i retning af røde bær, som f.eks. vilde hindbær og kirsebær og med en frisk syre. Også her beskrives vinene som elegant mineralrige. Fællesnævneren for vinene fra Sancerre er elegance, friskhed af ung frugt og at vinen stort set aldrig lagres på egefade og frem for alt ikke på ny eg (med plads til enkelte undtagelser). Dette smagsbillede forudsætter, at vinene nydes i sin ungdom, når alle de vidunderlige smage stadig er i behold.
Serveringstemperatur og Madkombinationer
Hvid Sancerre bør nydes kold, gerne ved ca. 8-10 grader. Vinen passer udmærket til skaldyr og lettere fiskeretter med hvid fisk samt til varmt efterårsgrønt. En kombination, som altid er værd at nævne er, Sancerre med gedeost - en kombination, der er svær at slå. Hvis man ikke er specifikt interesseret i mad til Sancerre, kan det være sjovt at prøve en bid saltlakrids til vinen! Også rød Sancerre bør serveres kølig, gerne omkring 16-18 grader, med fordel i et Bourgogne-glas. Her har vi vine, der passer perfekt til den, der foretrækker rødvin i stedet for hvidvin til fisken. Nyd den gerne til dampet torsk i brunet smør, røgede charcuterier og en luftig kartoffelpuré. Eller hvorfor ikke til mere elegante anretninger med fugl eller svinekød? Rosé Sancerre passer perfekt til en fyldig salat. Men kan sagtens nydes lige som den er, ved ca. 8-10 grader.